If you are looking for an English version of this article, please visit here.
Sosyal ağ paylaşımımı veya ABD Olağanüstü Yetenek Vizesi (O-1A) başlıklı blog yazımı okuyanlarınız, 2022 yılının Ekim ayı itibariyle ABD’ye bu vize ile yerleştiğimi anımsayacaklardır. Bu yazımda bu konuya ilgi duyanlar için göçmen olmayan vize türünden (O-1A), istihdama dayalı göçmen vize türüne kısa bir sürede (EB-1A Yeşil Kart) nasıl geçiş yaptığımdan ve deneyimlerinden bahsedeceğim.
Planlarımız doğrultusunda O-1A vizesi ile 5 Ekim 2022 tarihinde köpeğimizle birlikte ABD’ye giriş yapabilmemiz için CDC‘nin Türkiye’yi kuduz virüsü açısından yüksek riskli ülkeler arasında bulundurmasından dolayı öncelikle Köpek İthalat İzni (CDC Dog Import Permit) almamız gerekiyordu. Haftalar öncesinden bu formu doldurmuş olmama rağmen formda hata yaptığım için maalesef formumuz onaylanmadı. Formu tekrar doldursam da onay için beklememiz gereken süre o zamanlar 4-6 hafta olduğu ve o kadar vaktimiz olmadığı için ABD’ye ilk girişimizi maalesef küçük dostumuz yanımızda olmadan yapmak durumunda kaldık.
Eşimle birlikte ABD’deki evimize yerleştikten sonra küçük dostumuz için CDC’den onayımızın gelmesini beklemeye başladık. 19 Ekim 2022 tarihinde mutlu haber gelir gelmez köpeğimizi almak için 24 Ekim 2022 tarihine uçak biletimizi alıp, İstanbul’a doğru yola koyulduk. Köpeğimizi aldıktan sonra 1 Kasım 2022 tarihinde ABD’ye geri döndük.
Köpeğimizi Türk Hava Yolları ile ABD’ye getirmek maalesef THY personelinin iş bilmezliği sebebiyle bu serüvenin en zor ve yıpratıcı yanı oldu. Konunun detayını merak edenler LinkedIn paylaşımıma ve yorumlara göz atabilirler. Evcil hayvanı ile ABD’ye seyahat edeceklerin benim de bu süre zarfında oldukça faydalandığım Yesilkart Forum’daki bu başlığa ve altında yer alan mesajlara göz atmalarını tavsiye ederim.
O-1A vizesi çift amaçlı (dual intent) bir vize türü olduğu için ABD’ye giriş yaptıktan sonra kalıcı ikamet ve çalışma hakkını sağlayan belgeyi (halk arasındaki adı ile Yeşil Kart) almaya karar verdim.
Çift amaçlı (dual-intent) vize, göçmen olmayan bir vize türüne sahip olan kişiye vizesinin süresi dolduğunda ülkesine dönme haricinde ABD’de istihdama dayalı yerleşme imkanı da sağlamaktadır.
ABD’de Yeşil Kart sahibi olmanın yollarını merak edenler için;
İlk iş olarak tabii ki yine, yeniden New York Barosu’na kayıtlı, Grape Hukuk Bürosu’ndan avukat Muhammed ÜZÜM ile görüşmeye karar verdim. Kendisi ile görüştüğümde, hali hazırda O-1A vizesine sahip olduğum için yine olağanüstü yetenekli kişilere verilen EB-1A vizesine (Yeşil Kart) başvurmamızın doğru bir tercih olacağının altını çizdi.
EB-1A vizesi (Yeşil Kart), EB-1 istihdam temelli Yeşil Kart’ın bir alt kategorisidir ve bilim, sanat, eğitim, iş hayatı veya atletizm alanlarında olağanüstü yeteneklere sahip kişilere verilmektedir.
Başvuru sahibi uluslararası düzeyde tanınan bir başarıya (Pulitzer, Oscar ödülü, Olimpiyat Madalyası vb.) sahip değilse bu durumda Birleşik Devletler Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri’nin (USCIS) web sitesinde listelenen aşağıdaki 10 kriterden en az 3 tanesini karşılaması gerekmektedir.
Başvuru kriterleri;
25 Ekim 2022 tarihinde EB-1A vizesi için tekrar Muhammed Bey ve ekibi ile çalışmaya karar verdikten sonra yine O-1A vizesinden aşina olduğum kişisel beyan yazımı hazırlamaya başladım.
EB-1A vizesinin ilk ve en önemli aşaması olan I-140 formunu (yabancı çalışanlar için göçmenlik dilekçesi) göndermeden önce ABD’ye son giriş yapılan (1 Kasım 2022) tarihten itibaren 3 ay süre geçmesi gerektiği için Şubat ayına kadar beklemek zorunda kaldım.
10 Şubat 2023 tarihinde Muhammed Bey ve ekibi hazırlamış oldukları I-140 formumu USCIS’e gönderdiler. 15 gün içinde sonuçlanan hızlandırılmış başvuru (premium processing, başvuru ücreti 2500$) yapıldığı için 23 Şubat 2023 tarihinde formumun onaylandığı bilgisini büyük bir mutlulukla öğrendim.
Ardından sıra son adım olan I-693 ve I-485 formlarını doldurmaya ve göndermeye geldi. I-693 formu, ABD’de bulunan ve Yeşil Kart başvurusu yapacak adaylardan istenen bir halk sağlığı önlem formudur. Bu formla birlikte başvuran adayın halk sağlığını tehdit edecek herhangi bir hastalığı olmadığı denetlenmektedir. I-485 formu ise ABD’de bulunan ve statüsünü göçmen olmayandan göçmene değiştirmek isteyenler tarafından kullanılmaktadır.
Eşimle birlikte USCIS tarafından belirlenmiş bir doktora sağlık kontrolü için randevu alıp muayene olduktan ve aşılar dahil 2500$ ödedikten sonra sağlık raporlarımızı alıp Muhammed Bey’e gönderdik. 20 Nisan 2023 tarihinde ise formlarımızın kendileri tarafından USCIS’e gönderildiği bilgisini aldık.
10 Mayıs 2023 tarihinde USCIS, posta ile formları işleme aldıklarına dair, üzerinde belge numaralarının da (receipt number) yer aldığı bir bildiri gönderdi. Aradan 16 gün geçtikten sonra 26 Mayıs 2023 tarihinde USCIS’ten aldığımız bir mektup ile 9 Haziran 2023 tarihine USCIS Başvuru ve Destek Merkezi’ne biyometrik bilgilerimizi vermek için davet edildiğimizi öğrendik.
9 Haziran 2023 tarihinde eşimle birlikte sabah erkenden USCIS ofisinin yolunu tuttuk ve parmak izi verme işlemlerimizi 30 dakika gibi kısa bir süre içinde tamamlayıp oradan ayrıldık. Bir gün sonra ise belge numaralarımız ile USCIS’in Dosya Takip Sistemi üzerinde dosyalarımızı kontrol ettiğimizde parmak izi işlemlerimizin gerçekleştirildiğine dair güncellemenin sistemlerine yansıdığını gördük. (Case Was Updated To Show Fingerprints Were Taken)
Uzun bir bekleme süresinin bizi beklediğini bildiğim ve her defasında USCIS Dosya Takip Sistemi’ne girip numaralarımızı aratmakla uğraşmamak için bunu yapan bir uygulama olacağını tahmin ederek aramaya koyuldum. Reddit isimli haber ve tartışma sitesinde yer alan gayriresmi USCIS subreddit topluluğundaki mesajları incelerken oldukça popüler olan Lawfully Case Tracker dosya takip uygulamasını keşfettim.
Lawfully Case Tracker, yapay zeka destekli algoritmalara dayalı olarak ABD vize başvurunuzu izler ve sonraki adımlarla ilgili tahminlerde bulunmaktadır. Birden fazla dosyanın otomatik durum takibini ve USCIS dosya durumunda bir güncelleme olduğunda anlık bildirimini sağlamaktadır. Ayrıca büyük veriye ve algoritmalara dayanarak USCIS dosya işleme süreleri, dosya onay oranı ve RFE olasılığı hakkında kişiselleştirilmiş tahminlerde de bulunmaktadır.
Lawfully’nin en beğendiğim özelliklerinden biri de, izlediği diğer benzer dosyalardan yola çıkarak dosyanızın sonraki adımı ile ilgili tahminlerde bulunmasıydı. Örneğin parmak izini verdikten sonra benimle benzer durumda olanların 114 gün içinde New Card is Being Produced adımına geçtiğini söylüyordu.
Takvimler 14 Temmuz 2023 tarihini gösterdiğinde, Lawfully’e göre ortalama 224 günde onaylanan I-485 formumuzun mülakata dahi gerek duyulmadan 65. günde USCIS tarafından onaylandığını öğrenmiş olduk.
Sonuç olarak 10 Şubat 2023 tarihinde I-140 başvuru formu ile başlayan EB-1A Yeşil Kart sürecimiz, iki kişi için her şeyiyle birlikte (hızlandırılmış başvuru ücreti, sağlık kontrolü ücreti, avukatlık ücreti vs.) yaklaşık 15.000$ maliyete katlanarak 5 ay kadar kısa bir sürede tamamlanmış oldu.
Umuyorum ki bu yazı da ABD Olağanüstü Yetenek Vizesi (O-1A) başlıklı yazımda olduğu gibi bu defa EB-1A Yeşil Kart deneyimi konusunda Türkçe kaynak arayıp da bulamayanlar için aydınlatıcı olur.
Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle herkese güvenli günler dilerim.