Her ne kadar güvenlik araştırmalarında ve zararlı yazılım analizinde hata ayıklayıcı/disassembler olarak Immunity Debugger/OllyDbg araçlarını daha kullanışlı bulsam da, bu durum IDA hata ayıklayıcı/disassembler aracının gücünü ve yeteneklerini hem bireysel hem de kurumsal olarak göz ardı ettiğim anlamına gelmiyor. Özellikle analiz edilen programı kaynak koduna çevirme yeteneği, çok sayıda platform desteği, IDAPython eklentisi , Immunity Debugger’a göre her daim güncellenmesi ve geliştirilemeye devam edilmesi IDA aracını benim için vazgeçilmez kılıyor. Hem bu artılarından dolayı hem de bankacılık zararlı yazılımlarını yakından takip edip analiz eden bir banka için de bankanın lisanslı ticari araçları arasındaki yerini istikrarlı bir şekilde yıllardır korumaya devam ediyor. Bu yazıda örnek bir zararlı yazılım analizinde manuel olarak yapıldığı taktirde oldukça zaman alabilen bir işlemin IDAPython eklentisi ile nasıl hızlandırılabileceğine dikkat çekeceğim. Ayrıca bu yazı Pi Hediyem Var #7 oyununun da çözüm yolunu içermektedir.
IDAPython, Python programlama dili ile hazırlamış olduğunuz betikleri (script), IDA API ve diğer Python modüllerinden de faydalanarak IDA üzerinde kullanmanızı sağlayan oldukça faydalı bir eklentidir. IDAPython eklentisi IDA Professional ve Starter ticari sürümleri ile birlikte yüklü olarak gelmekte, demo sürümünde ise harici olarak GitHub sayfası üzerinden yüklenmesi gerekmektedir.
IDAPython’ın kullanımı ile ilgili olarak internette çok sayıda olmasa da yeterli sayıda kaynak bulabilirsiniz. Bunlardan Ero Carrera’nın Introduction to IDAPython makalesini, ücretsiz The Beginner’s Guide to IDAPython e-kitabını, Palo Alto’nun IDAPython yazı serilerini öncelikle okumanızı tavsiye edebilirim. IDA API kullanımı ile ilgili olarak da Hex-Rays’in IDAPython dokümanlarını inceleyebilirsiniz.
Bildiğiniz üzere zararlı yazılım analizine ilk olarak (çoğunlukla) statik analiz ile başlanmaktadır ve bu adımda zararlı yazılım üzerinde yer alan karakter dizileri (strings) GNU strings, Sysinternals strings vb. araçlarla incelenebilmektedir. Tabii sizin hangi adımlardan geçtiğiniz çok iyi bilen ve ileri seviye siber saldırılarda (APT) kullanılmak üzere zararlı yazılım geliştiren art niyetli kişiler buna karşın bu karakter dizilerinin çalışma esnasında (runtime) çözülmesini (decode) sağlayan fonksiyonlar (string decoder) kullanmaktadırlar. Bu gibi bir durumla karşılaştığınızda örneğin zararlı yazılım üzerinde okunaklı olmayan (encoded string) 100 tane karakter dizisi var ise ilk iş olarak bu karakter dizilerini çözen ana fonksiyonu (string decoder) bulmak olmalıdır. Hata ayıklayıcıda (debugger) zararlı yazılımı çalıştırdıktan sonra çözme işlemini gerçekleştiren fonksiyonun başlangıcına ve sonuna kesme noktası (breakpoint) koyarak çözülen karakter dizilerini yazmaçlardan (register) anlık olarak elde edebilirsiniz. Teoride uygulanabilir olsa da pratikte her çözülen karakter dizisini bir kenara not almak veya programın akışında 5 karakter dizisi çözdükten sonra anti-vm, anti-debugger kontrollerine takıldığı için sonlanan hata ayıklayıcı bize zaman kaybettirebilir. Bu gibi durumlarda IDAPython eklentisi bizi bu çıkmazdan kurtabilir.
Konakladıkları otellerdeki Wi-Fi ağını kullanan üst düzey kurum çalışanlarının DarkHotel APT grubu tarafından uzun yıllardan beri hedef alındığı geçtiğimiz yıllarda haberlere yansımıştı. DarkHotel grubunun kullandığı zararlı yazılım ile benzerlikler taşıyan ve Pi Hediyem Var #7 oyununa da konu olan Dubnium adındaki zararlı yazılım, Microsoft’un Threat Research & Response Blog’unda yer alan yazıda da belirtildiği üzere karakter dizilerini gizlemek için bir fonksiyon kullanıyordu.
Dubnium zararlı yazılımı ile ilişkili olan ve 0ac65c60ad6f23b2b2f208e5ab8be0372371e4b3 SHA1 hashine sahip olan sshkeypairgen.exe (Pi Hediyem Var #7’de adı adobe-pdf-reader.exe olarak değiştirilmişti.) isimli zararlı yazılımı IDA ile incelediğimde, Microsoft’un yazısına konu olan karakter dizisi çözme fonksiyonuna (sub_1177036) benzer bir fonksiyonun bu yazılımda da olduğunu gördüm. sub_1177036 fonksiyonunu çağıran diğer (xrefs to) fonksiyonları listelediğimde sayının oldukça fazla olduğunu gördüm ki bu durum gerçekten karakter dizisi çözdüğüne dair bir işaret olabilirdi.
Doğrulama adına sub_1177036 fonksiyonunu çağıran fonksiyonlardan sub_1174CC9 fonksiyonu üzerinde ilerlemeye karar verdim. Karakter dizisini çözen fonksiyonun öncesine (ecx yazmacına Yeljce(hR_ değerinin kopyalandığı) ve sub_1177036 fonksiyonunun çağrıldığı (call sub_1177036) komutun sonrasına (lea edx, [esp+554h+var_410]) kesme noktası koyduktan sonra hata ayıklama (debug) adımına geçtim.
sub_1177036 fonksiyonu çağrıldıktan sonra çözülen karakter dizisinin (string) EDI yazmacında (register) yer aldığını gördüm.
Bunu tespit ettikten sonra IDAPython ile manuel olarak gerçekleştirdiğim adımları otomatik olarak gerçekleştirecek bir betik hazırlamaya karar verdim.
Betik temel olarak şu adımları gerçekleştiriyor;
Sonuç olarak bu örnekten yola çıkacak olursak, IDAPython eklentisi ile güvenlik araştırmasında, zararlı yazılım analizinde zaman alabilecek süreçleri hızlandırabilir, çalışmanız için değer üretebilecek çıktılara kısa bir sürede ulaşabilirsiniz.
Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle herkese güvenli günler dilerim.
Not: GitHub sayfam üzerinde hazırlamış olduğum Dubnium String Decoder isimli betiği bulabilir ve yazı boyunca anlattıklarımın kısa bir özetini kayıt etmiş olduğum aşağıdaki olduğum videoda izleyebilirsiniz.
2 comments
Selam ; yazıların türkçe kaynak olarak şükür edilebilecek yeterlilikte bu yüzden ilk öncelikle bize bildiklerini anlattığın bir web sitesi için teşekkür ederim. Açıkcası ben malware analyst olmak istiyorum ve bunun için de hatrı sayılır bir çaba ve emek veriyorum bana tavsiyeleriniz nelerdir?Bunu herhangi bir insan üzerinden anlatabilirsiniz , teşekkür ederim ivedilikle geri dönüş yapmanızı bekliyorum…
https://www.mertsarica.com/zararli-yazilim-analisti-olmak/ yazımı okuyabilir. Bunun üzerine Amazon.com web sitesine gidip malware analysis yazıp daha fazla kitap okuyup daha fazla pratik yapabilirsin. Sahip olunması gereken beceriler, yetkinlikler için de iş ilanlarına bakıp faydalanabilirsin.