Android Anti Anti-Emulator

2014 yılında, T.C Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na bağlı Haberleşme Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan Kurumsal SOME Kurulum ve Yönetim Rehberi‘nin yönetici özetinde de belirtildiği üzere, Kurumsal Siber Olaylara Müdahale Ekipleri (SOME), siber olayları bertaraf etmede, oluşması muhtemel zararları önlemede veya azaltmada hayati önemi olan yapılardır.

SIEM mühendislerinin, sızma testi uzmanlarının yanı sıra, zararlı yazılım analizi bilgi ve becerisine sahip güvenlik uzmanlarına da sahip olan SOMElerin, kurumların savunmasını güçlendirme ve müşterilerini koruma adına, bu uzmanlıklardan yoksun olan SOMElere kıyasla bir adım daha önde olduklarını söyleyebiliriz. (Tek kişilik dev SOME ekipleri yok sayılmıştır.)

Kritik altyapı sektörlerinden biri olan finans sektöründe yer alan bankaların ve kurumsal SOMElerinin, mobil olsun veya olmasın bankacılık zararlı yazılımlarını yakından takip etmeleri oldukça önemlidir. Kimi zaman bir banka, bankacılık zararlı yazılımlarının gelişimini izleyerek, ileride ne tür bir tehdit ile karşı karşıya kalabileceğini öngörebilir ve hazırlığını yapabilir.

Mobil bankacılık zararlı yazılımlarının dışında, yeni nesil oltalama (phishing) saldırılarının da mobil zararlı yazılım ile gerçekleştiriliyor olması, mobil zararlı yazılım analizi bilgi ve becerisine sahip olan güvenlik uzmanlarına olan ihtiyacı da ortaya koymaktadır.

2015 yılı ortalarında bankalar, müşterilerini hedef alan ve Bakır EMRE‘nin de detaylı bir şekilde analiz etmiş olduğu Android zararlı yazılımı ile karşı karşıya kaldılar.

2016 yılının ortasına geldiğimizde ise bu Android zararlı yazılımını geliştirenlerin, zararlı yazılıma TOR üzerinden haberleşme özelliği de eklediklerini gördük. Bununla da kalmayarak Türkiye’de faaliyet gösteren 51 tane bankadan (2015 yılı rakamları) 27 tanesine ait sahte sayfaları da (banka.mobilsubeyukle.com) web sayfalarında oluşturduklarına tanık olduk.

Android Anti Anti-Emulator
Android Anti Anti-Emulator

Zararlı yazılımı analiz ederken, Türkçe fonksiyon isimlerinin yanı sıra, isvm isimli başka bir fonksiyon adı dikkatimi çekti. Fonksiyonun başka herhangi bir fonksiyon tarafından çağrılmamış olması da (xref), bana ilerleyen sürümlerde bu fonksiyon ile karşılaşacağımız mesajını verdi. Fonksiyona baktığımda bunun güvenlik uzmanları tarafından zararlı yazılımı analizinde de kullanılan Android Emulator, Genymotion öykünücülerini (emulator), tespit etmeye yönelik olduğunu gördüm. Hayata geçtiğinde bunu en kolay ne şekilde atlatabilirim diye üzerinde çalışmaya başladım.

Android Anti Anti-Emulator

İlk olarak Google tarafından Android uygulaması geliştirmek amacıyla ücretsiz olarak dağıtılan Android Studio sürümünü kurup, jD-GUI (Java Decompiler) ile elde ettiğim isvm fonksiyonunu, tespit sonucunu çıktı olarak da gösterecek şekilde (Are you in in VM ? Result:) değiştirdikten sonra öykünücü içinde çalıştıracak bir kod hazırladım.

Android Anti Anti-Emulator
Android Anti Anti-Emulator
Android Anti Anti-Emulator

İlgili kod, öykünücüleri Build.PRODUCT, Build.FINGERPRINT, Build.MANUFACTURE, Build.MODEL, Build.BRAND, Build.DEVICE değerlerine göre tespit ettiği için (Are you in in VM ? Result: true) bunları GenyMotion üzerinde çalışan Custom Phone – 5.1.0 – API 22 imajında nasıl değiştirebileceğimi araştırmaya başladım. Çok geçmeden /system/build.prop dosyasında cihaz üreticisine dair bu değerlerin yer aldığını buldum. Genymotion öykünücüsünde yer alan imajlar root yetkisi ile çalıştığı için Root Explorer uygulamasını kurduktan sonra /system/build.prop dosyasında yer alan ve tespit için kullanılan değerleri teker teker silmeye başladım. Ardından dosyayı kayıt, edip öykünücüyü yeniden başlatıp öykünücü kontrolünü gerçekleştiren isvm kodunu/uygulamasını tekrar çalıştırdığımda bu defa öykünücü tespitini IDA ile uğraşmadan sistem üzerinde ufak bir değişiklikle atlatabilmiş (Are you in in VM ? Result: false) oldum :)

Android Anti Anti-Emulator
Android Anti Anti-Emulator
Android Anti Anti-Emulator
Android Anti Anti-Emulator

Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle herkese güvenli günler dilerim.

image_pdfShow this post in PDF formatimage_printPrint this page
6 comments
  1. Bilgi için çok teşekkürler. Özür dileyerek son birşey sormak istiyorum. İnternette cellebrite touch, cellebrite adaptör ve ufed4pc görüyorum. Amacım bu cihazlardan birini kullanarak açılmayan veya ekran desen kilidi unutulmuş android telefonların imajını alarak, imaj üzerinden bilgi kurtarmak. Makul fiyatlara Cellebrite touch var ama iş görür mü emin olamadım. Hangisini tercih etmeliyim. Bunların arasındaki farklar neler anlayamadım..

  2. Merhaba, emeğinize sağlık harika yazılar. Merak ettiğim bir konuda size danışmak isterim. android bir telefonu bilgisayara bağlayıp sistemin başlatılmasından tutunda bir uygulama açana kadar ki bölümünü nasıl gözlemliyoruz. Arka planda neler oluyor izleyebilir miyiz.. Bunun için hangi araçlar kullanılıyor. İllaki telefon olmasınada gerek yok mesela yeni çıkan herhangi bir romu sanala bağlayıp çalıştırarak bu aşamaları izleyebilir miyiz ? Teşekkürler

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like
Read More

e-Devlet Hacklendi mi?

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Öncelikle yazının sonunda söyleyeceğimi başta söyleyeyim, “Hayır, hack-len-me-di!” Peki bu durumda vatandaş olarak rahat bir nefes alabilir misiniz ? Maalesef hayır. Bunun sebebini de yazının devamında okuyabilirsiniz. Zaman zaman hortlayan “e-Devlet Hacklendi!”, “e-Devlet verileri çalındı!”, “85…
Read More
Read More

LinkedIn Dolandırıcıları

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Uzun yıllardan beri sosyal ağları ve medyayı etkin kullanan bir siber güvenlik araştırmacısı olarak bağlantılarım arasında yer alanlarınız özellikle hafta içi LinkedIn ve Twitter üzerinden okuduğum ve beğendiğim siber güvenlik makalelerini, haberleri paylaştıklarımı farkediyorlardır. Twitter hesabımın…
Read More
Read More

WhatsApp Dolandırıcıları

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Başlangıç Son günlerde hemen hemen WhatsApp uygulaması kullanan herkesi rahatsız eden yabancı cep telefonu numaralarından gelen çağrılardan, mesajlardan ben de yakın zamanda nasibimi aldım ve tabii ki diğer dolandırıcılıklarla ilgili yazılarımda (Kripto Para Dolandırıcıları, LinkedIn Dolandırıcıları,…
Read More
Read More

Profilime Kim Baktı?

If you are looking for an English version of this article, please visit here. 23 Eylül 2020 tarihinde Twitter’da siber güvenlik ile ilgili haberlere göz gezdirirken gündem olan başlıklarda #profilimekimbaktı etiketi dikkatimi çekti. Beni oldukça şüphelendiren bu etiketin gündem olmasının arkasında yatan sebebi bulmak için bu etiketi paylaşan hesaplara göz…
Read More