Bir Drone Gördüm Sanki

If you are looking for an English version of this article, please visit here.

Her bütçeyeuygun İnsansız Hava Araçlarının (İHA), genel olarak bilinen adıyla droneların bir tık ile internetten satın alınabildiği ve kolay kolay kayıt altına alınamadığı şu günlerde, hem havayolu taşımacılığı hem de mahremiyet için tehlike oluşturmaya başladığına yazılı ve görsel medyada yer alan haberlerde sıkça rastlamaya başladık.

Durum böyle olunca da, dronelar ile mücadele dünyada olduğu kadar ülkemizde de önem kazanmaya başladı. Dünyada dronelar ile mücadele adına yapılan çalışmalara baktığımızda, kartal ile drone avlayan Hollanda Polis’i, ağ atan drone ile droneları avlayan Tokyo Polis’i, diğer droneları (Parrot AR.Drone 2 ise) hacklemeye imkan tanıyan Skyjack çalışması belki de bu alanda en yaratıcı çalışmaların başında geliyor diyebiliriz.






2014 yılının başında ben de Hubsan X4 H107C ile (örnek videoya buradan ulaşabilirsiniz) drone dünyasına adım attım. Drone’u uçururken bir güvenlik uzmanı olarak aklımı kurcalayan bazı sorular oluyordu. Bunlardan en çok merak ettiğim ise drone uçuran bir kişinin kumanda ile drone arasındaki bağlantısı manipüle edilebilir veya tekrarlanabilir miydi ? Eğer drone WIFI üzerinden haberleşiyor olsaydı o zaman Sammy gibi drone ile telefon arasındaki WIFI ağını çeşitli araçlar ve cihazlar yardımı ile kırabilir ve Skyjack çalışmasında olduğu gibi bağlantısını ele geçirmeye (hijack) veya manipüle etmeye çalışabilirdim. Ancak sahip olduğum drone olan Hubsan X4 H107C, kendine özgü protokolü ile 2.4 GHZ frekansından haberleştiği için Logic Analyzer yardımı ile SPI iletişimini izleyerek protokolü çözümlemenin zahmetli ve maaliyetli olacağını düşündüm.

Bu zahmetli yolda, ağrımış saçlarımı dökmeme adına önceden bu protokolü inceleyen olmuş mu diye Google’da arama yaptığımda, Jim Hung’un çalışması dikkatimi çekti. (#1, #2, #3, #4). Jim Hung’un Logic Analyzer ile gerçekleştirdiği çalışmaya göre kumanda ile X4 arasındaki bağlantıyı çalmak (hijack), manipüle etmek teoride olabilir gibi görünse de pratikte (en azından benim için) pek kolay durmuyordu. Bu çalışmadan yola çıkarak ben de gönderilen sinyali nasıl tekrarlayabileceğimi (replay) düşünmeye başladığımda, aklıma garaj kapısı araştırmamda işimi oldukça kolaylaştırabildiğini tecrübe ettiğim HackRF One geldi.

Jim’in çalışmasının ışığında ilk iş olarak Kali’de yer alan Gqrx SDR aracı ile 2400 MHz (2.4 GHz) frekansından başlayacak şekilde frekansı +10 MHz arttırarak (2410, 2420, 2430…) izlemeye başladım. Kumandanın açıldığında X4’ü aramak için gönderdiği keşif (discover) paketini kolaylıkla tespit edebildim. X4’ten keşif paketine istinaden gelen yanıt üzerine kumanda ile eşleştiğinde ise X4’ü ilgili frekansta tespit etmekte çok zorlanmadım.

Hubsan X4 H107C



İlgili frekansı bulduktan sonra ise kumandadan X4’e pervaneleri çevir (gaz verme – sol çubuk yukarı) komutunu verdikten sonra ilgili sinyali HackRF One cihazı ile aşağıdaki komut yardımı ile kayıt altına almaya başladım.

hackrf_transfer -r Hubsan-2442Mhz-8M-8bit-1.bin -f 2442000000 -l 40 -n 5

Ardından bu defa aşağıdaki komut ile kayıt altına aldığım sinyali ilgili frekansa gönderdiğimde X4’ün pervanelerinin hareket ettiğini gördüm ve başarıyla X4 ile kumanda arasındaki sinyali tekrarlayabilmiş oldum. Tekrarlama saldırısında zaman zaman X4’ün kumanda ile olan bağlantısının koptuğunu gördüm ki bu durum X4’ün düşmesi anlamına geliyordu. (Drone ile mücadele adına fena sayılmaz, ne dersiniz ? :))

hackrf_transfer -t Hubsan-2442Mhz-8M-8bit-1.bin -f 2422000000 -x 47






Sonuç olarak X4 H107C’nin HackRF One ile tekrarlama saldırısı yapılarak kötüye kullanılması (düşürülmesi gibi) mümkün gibi görünüyor. Dronelar ile mücadelede ilginç bir ayrıntı olabilir.

Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle herkese güvenli günler dilerim.

image_pdfShow this post in PDF formatimage_printPrint this page
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like
Read More

e-Devlet Hacklendi mi?

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Öncelikle yazının sonunda söyleyeceğimi başta söyleyeyim, “Hayır, hack-len-me-di!” Peki bu durumda vatandaş olarak rahat bir nefes alabilir misiniz ? Maalesef hayır. Bunun sebebini de yazının devamında okuyabilirsiniz. Zaman zaman hortlayan “e-Devlet Hacklendi!”, “e-Devlet verileri çalındı!”, “85…
Read More
Read More

WhatsApp Dolandırıcıları

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Başlangıç Son günlerde hemen hemen WhatsApp uygulaması kullanan herkesi rahatsız eden yabancı cep telefonu numaralarından gelen çağrılardan, mesajlardan ben de yakın zamanda nasibimi aldım ve tabii ki diğer dolandırıcılıklarla ilgili yazılarımda (Kripto Para Dolandırıcıları, LinkedIn Dolandırıcıları,…
Read More
Read More

LinkedIn Dolandırıcıları

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Uzun yıllardan beri sosyal ağları ve medyayı etkin kullanan bir siber güvenlik araştırmacısı olarak bağlantılarım arasında yer alanlarınız özellikle hafta içi LinkedIn ve Twitter üzerinden okuduğum ve beğendiğim siber güvenlik makalelerini, haberleri paylaştıklarımı farkediyorlardır. Twitter hesabımın…
Read More
Read More

e-Devlet Hesaplarımızı Nasıl Hackliyorlar?

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Başlangıç 25 Ekim 2023 günü saat 11:46’da e-Devlet uygulamasından ve e-posta adresime gelen uyarılardan e-Devlet Kapısı hesabıma üst üste birden fazla defa yanlış parola ile giriş yapılmaya çalışıldığı için hesabımın bir saatliğine geçici olarak kullanıma kapatıldığını…
Read More