Birdirbir

Penetrasyon (sızma) testi gerçekleştirenlerin çoğu hem sunduğu sayısız imkanlar, hem açık kaynak kodlu olması ve hem de ücetsiz olması nedeniyle Metasploit istismar aracını kullanmayı tercih etmektedirler. Metasploit’in en beğenilen özelliklerinden biri şüphesiz barındırmış olduğu Meterpreter aracıdır. Meterpreter, tamamen istismar edilen hedef işlemin (process) içinde yani hafızada çalışabilen, hedef sistemin diski ile herhangi bir etkileşimde bulunmadığı için de standart antivirüs yazılımları tarafından yakalanmayan, desteklediği modüller sayesinde hedef sistemdeki şifrelerin hashlerini toplamaktan, sniffer olarak çalışmaya, hedef sistemin ekranını kayıt etmekten, arka kapı olarak hizmet vermeye kadar bir çok özelliği üzerinde barındıran erişim sisteme erişim sağlayan yardımcı bir araçtır.

Zaman içinde Meterpreter’ın bu denli güçlü, sinsi olması, Antivirüs üreticilerinin de gözünden kaçmamış ve çoğu üretici Meterpreter’ın yürütülebilir programının tespit edilebilmesi için imza veritabanlarını güncellemek zorunda kalmışlardır. Durum böyle olunca da yürütülebilir Meterpreter programı ile hedef sisteme sızmaya çalışan pentesterlar için Meterpreter’ın Antivirüs yazılımları tarafından tespit edilmemesi büyük önem arz etmiştir ve penetrasyon testlerinde çeşitli kodlama (encode) yöntemleri ile oluşturulan Meterpreter’ın kullanımı zorunlu hale gelmiştir. Kodlama yöntemleri Antivirüs yazılımları tarafından tanındığı için bu yöntemi tanıyan, sezgisel tanıma yöntemi kullanan Antivirüs yazılımları kodlanmış Meterpreter’ı tanıyamasa da programın kodlanmış olduğunu tespit ettiğin için alarm üretebilmektedir.

Meterpreter, hem kabuk kodunu (shellcode) içeren yürütülebilir program (executable) olarak hem de istismar aracının (exploit) ham (raw) kabuk kodu olarak üretilebilmekte ve kullanabilmektedir. Tek fark, ham olarak üretilmesi (generate -t raw) durumunda bunu çalıştıracak ilave bir programa ihtiyaç duymaktadır. Aslında işi yapan kod, ham koddur (payload/shellcode) ve sisteme sızılma kısmında en kilit noktadır. Fakat mantığını anlayamadığım bir nedenden ötürü Antivirüs geliştiricileri (41 taneden 5 tanesi hariç) yürütülebilir program için imza oluşturmuştur. Durum böyle olunca da sistemde çalışan ve internetten indirdiği ham kodu (örnek: meterpreter reverse tcp kodu) indirip hedef işleme (process) enjekte (code injection) eden Code Injection gibi bir araç, Meterpreter’ın Metasploit ile haberleşmesini herhangi bir kodlama (encode) yöntemi kullanmadan sağlayabilmektedir.

Teoride güzel de pratikte nasıl oluyor diye soracak olursanız;

Öncelikle Metasploit ile hem ham hem de yürütülebilir program olarak Meterpreter oluşturalım.

Code Injection

Ardından ham halini VirusTotal sitesine yükleyelim. (Rapora buradan ulaşabilirsiniz.) 41 Antivirüs yazılımından sadece 5 tanesi (AVG, Avast, Symantec, Mcafee GW Edition, GData) kodlanmamış (encode) Meterpreter’ı tespit edebilmektedir.

Code Injection

Ardından yürütülebilir program (executable) halini VirusTotal sitesine yükleyelim. (Rapora buradan ulaşabilirsiniz. 41 Antivirüs yazılımından sadece 32 tanesi kodlanmamış (encode) Meterpreter’ı tespit edebilmektedir.

Code Injection

Örnek olarak en güncel imzalara sahip NOD32 Antivirüs yazılımı kurulu olan sisteme belirtilen bir web adresinden ham kodu indiren ve hedef işleme (process) kod enjeksiyonu yapmak için hazırlamış olduğum Code Injection Tool aracı ile enjeksiyon yapalım ve mutlu sona ulaşalım.

Code Injection

Code Injection

Code Injection

Kod enjeksiyonu için geliştirmiş olduğum Code Injection aracı burada yer alan adımları harfiyen yerine getirmektedir. Aracın VirusTotal raporuna da buradan ulaşabilirsiniz. Programın işlevi, belirtilen web adresinden indirdiği kodu yine belirtilen PID veya işleme (process) enjekte etmek ve çalıştırılmasını sağlamaktır.

Sonuç olarak mantıklı ve anlamlı imza setine sahip olmayan Antivirüs yazılımlarının çok zaman ve efor sarfetmeden birdirbir oynarcasına atlatılması mümkündür. Konuyu kısaca özetleyen videoyu izlemenizi tavsiye eder, herkese güvenli günler dilerim…

image_pdfShow this post in PDF formatimage_printPrint this page
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like
Read More

e-Devlet Hacklendi mi?

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Öncelikle yazının sonunda söyleyeceğimi başta söyleyeyim, “Hayır, hack-len-me-di!” Peki bu durumda vatandaş olarak rahat bir nefes alabilir misiniz ? Maalesef hayır. Bunun sebebini de yazının devamında okuyabilirsiniz. Zaman zaman hortlayan “e-Devlet Hacklendi!”, “e-Devlet verileri çalındı!”, “85…
Read More
Read More

LinkedIn Dolandırıcıları

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Uzun yıllardan beri sosyal ağları ve medyayı etkin kullanan bir siber güvenlik araştırmacısı olarak bağlantılarım arasında yer alanlarınız özellikle hafta içi LinkedIn ve Twitter üzerinden okuduğum ve beğendiğim siber güvenlik makalelerini, haberleri paylaştıklarımı farkediyorlardır. Twitter hesabımın…
Read More
Read More

WhatsApp Dolandırıcıları

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Başlangıç Son günlerde hemen hemen WhatsApp uygulaması kullanan herkesi rahatsız eden yabancı cep telefonu numaralarından gelen çağrılardan, mesajlardan ben de yakın zamanda nasibimi aldım ve tabii ki diğer dolandırıcılıklarla ilgili yazılarımda (Kripto Para Dolandırıcıları, LinkedIn Dolandırıcıları,…
Read More
Read More

Profilime Kim Baktı?

If you are looking for an English version of this article, please visit here. 23 Eylül 2020 tarihinde Twitter’da siber güvenlik ile ilgili haberlere göz gezdirirken gündem olan başlıklarda #profilimekimbaktı etiketi dikkatimi çekti. Beni oldukça şüphelendiren bu etiketin gündem olmasının arkasında yatan sebebi bulmak için bu etiketi paylaşan hesaplara göz…
Read More