Cerberus Analizi

If you are looking for an English version of this article, please visit here.

2020 yılının Şubat ayında cep telefonuma beni oldukça şüphelendiren bir SMS geldi. Mesajda yer alan https://ko[.]tc/hediyekazani web adresini ziyaret ettiğimde http://www-bedavainternethediyeuygulama[.]com web adresine yönlendirildiğimi farkettim. SMS’in gelmesinden kısa bir süre sonra web sitesini tekrar ziyaret ettiğimde bu defa da sitedeki görsellerin değişmiş olduğunu gördüm. “Şüphe, siber güvenlik araştırmacısının kamçısıdır” diyerek bu durum ile yakından ilgilenmeye karar verdim.

Cerberus Analysis
Cerberus Analysis
Cerberus Analysis

Web sitesinden sunulan 5GBeta.apk dosyasını indirip, mobil zararlı yazılım analizi amacıyla kullanılan o meşhur Koodous web uygulamasına yüklediğimde analiz başarısızlıkla sonuçlandı. Ardından bu uygulamayı VirusTotal web uygulamasına yüklediğimde her ne kadar bunun bir bankacılık zararlı uygulaması olduğuna dair bir ipucu (Cerberus) ile karşılaşsam da davranışsal analiz çıktısında komuta kontrol merkezinin adresini göremedim. Aklıma takılan sorulara yanıt bulamadığım için iş başa düştü ve 5GBeta.apk uygulamasını Genymotion Android öykünücüsü (emulator) ile hızlıca dinamik olarak analiz etmeye karar verdim.

Zararlı uygulamayı Android’e yükler yüklemez kötü emellerini gerçekleştirmek için ilk iş olarak izinleri teker teker istemeye başladı. İzinleri aldıktan ve yükleme işlemi başarıyla tamamlandıktan sonra simgesini gizleyip, arka planda çalışmaya ve komuta kontrol merkezi ile olan kryll[.]ug (8[.]208.19.185) web adresi ile haberleşmeye başladı. 8[.]208.19.185 ip adresini VirusTotal üzerinden arattığımda pasif DNS bilgilerinden hiç de masum olmadığı net olarak görülüyordu.

Cerberus Analysis
Cerberus Analysis
Cerberus Analysis
Cerberus Analysis

Sanal Android işletim sistemimde herhangi bir bankacılık uygulaması yüklü olmadığı için karşıma kredi kartı bilgimi çalmak üzere oluşturulmuş Google Play ekranı çıktı. Test için oluşturulan 16 haneli bir kredi kartı numarası girdiğimde kaydetme butonunun (SAVE) etkinleşmediğini gördüm. Kredi kartı hanesini 19 yaptığımda SAVE butonu aktif hale geldi. Muhtemelen art niyetli kişi, 3 haneli CVV2 numarasının kontrolünü kredi kartı numarasının girildiği forma yönelik yapmış ve böyle bir hata ortaya çıkmıştı. Girdiğim tüm bilgilerin komuta kontrol merkezine şifreli olarak gittiğini gördükten sonra şifreleme anahtarının da peşine düşmeye karar verdim.

Cerberus Analysis
Cerberus Analysis
Cerberus Analysis
Cerberus Analysis
Cerberus Analysis

Şifreleme anahtarından önce zararlı uygulamanın bankacılık bilgilerini çalıp çalmadığını teyit etmek için sanal sistemim üzerine 10 tane bankanın mobil uygulamasını yükledim ve teker teker çalıştırmaya başladım. Yaptığım testler sonucunda zararlı uygulama, hedef aldığı mobil bankacılık uygulaması çalıştığı anda bankacılık uygulamasının giriş ekranının üzerine sahte bir ekran açarak kullanıcı tarafından ekrana girilen tüm bilgileri çalabiliyordu.

Cerberus Analysis
Cerberus Analysis

Şifreleme anahtarını bulmak için GDA aracı ile 5GBeta.apk uygulamasını kaynak kodunu çevirip uygulama ile ilgili temel bilgilerin yer aldığı AndroidManifest.xml dosyasına baktığımda, zararlı uygulama başlatıldığında ilk çalışacak olan MainActivity sınıfı ile kaynak kodu arasındaki sınıfların farklı olduğunu gördüm. Bu da zararlı kod bloğunun dinamik olarak çalışma esnasında yüklendiğine işaret ediyordu.

Cerberus Analysis

Zararlı uygulamanın yüklü olduğu /data/data/mcneapsbpysnarhkjjm.yjolrmlaqlpzyjfuls.gsiwerlnfzdy klasörüne baktığımda boyutu büyük olan ring0.apk ve NpA.json dosyaları dikkatimi çekti. NpA.json dosyasının aslında bir DEX dosyası olduğunu öğrenip jadx aracı ile kaynak koduna çevirdiğimde AndroidManifest.xml dosyasında yer alan MainActivity sınıfı ile karşılaşmış oldum.

Cerberus Analysis

Şifrelenmiş karakter dizilerini incelediğimde f sınıfının şifreleri çözmekten sorumlu olduğunu öğrendim. Bunu yapmak için şifreli karakter dizisinin RC4 anahtarı olan ilk 12 karakterini alıp, BASE64 ile çözülen geri kalan karakterlerin şifresini bu anahtar sayesinde çözüyordu. (Örnek şifreli karakter dizisi mjwpnqfxpgweNDNiYjQ2M2JiNzMxNzE3OWM5ODRjZmI1ZWFkYzYxMjY4NDE4YTY3MDVhNTZlZGZlMGNhNmQ1ZDVlMzU2MTE5NWU5YjYyNw== ise RC4 şifreleme anahtarı mjwpnqfxpgwe değeri oluyor. Bu anahtar ile geri kalan şifreleri karakterleri (NDNiYjQ2M2JiNzMxNzE3OWM5ODRjZmI1ZWFkYzYxMjY4NDE4YTY3MDVhNTZlZGZlMGNhNmQ1ZDVlMzU2MTE5NWU5YjYyNw==) BASE64 ile çözdükten sonra şifreleme anahtarı sayesinde çözüyor) Ben de tüm şifreleri karakter dizilerini çözmek için f sınıfında yer alan Java kodlarını compilejava.net sitesinden kolaylıkla faydalanarak çözebildim.

Cerberus Analysis
Cerberus Analysis
Cerberus Analysis
Cerberus Analysis
Cerberus Analysis

Komuta kontrol merkezine gönderilen şifreli verilerin şifreleme anahtarını bulmak için şifresi çözülmüş karakter dizilerinde JSON geçtiğini gördüğüm için kodda bu sınıfın kullanıldığı noktalara odaklandım. Zararlı uygulama çalıştıktan sonra komuta kontrol merkezine belli periyotlarda sti=004&q=info_device parametresini ardından da ws= şifreli parametresini gönderdiğini bildiğim için bu iki değerin birbirine eklendiği kod bloğunu buldum. Bu kod bloğunu analiz ettiğimde ise ws parametresinin alien_ring0_wdfes RC4 anahtarı ile şifrelendiğini tespit ettim.

Cerberus Analysis
Cerberus Analysis
Cerberus Analysis
Cerberus Analysis
Cerberus Analysis

Sıra alien_ring0_wdfes şifreleme anahtarı ile daha önce elde ettiğim şifreli verileri çözmeye, şifreleme anahtarının doğruluğunu teyit etmeye geldiğinde yazının başında belirtmiş olduğum sahte ekranların (html) komuta kontrol merkezinden geldiğini de öğrenmiş oldum.

Cerberus Analysis
Cerberus Analysis
Cerberus Analysis
Cerberus Analysis

Sonuç itibariyle son yıllarda adından özellikleri ile sıklıkla söz ettiren Cerberus mobil bankacılık zararlı yazılımının vatandaşlarımızı adı ve soyadını içeren SMS yolu ile hedef almaya başladığını öğrenmek beni oldukça şaşırttı ve endişelendirdi. Her zaman olduğu gibi Android kullanıcılarının bilmedikleri kaynaklardan uygulama yüklemekten kaçınmaları gerektiğinin altını tekrar ve tekrar önemle çizerek bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle herkese güvenli günler dilerim.

Not:

  • Bu güvenlik araştırmasını yaptığımda (2020 Şubat) herkes tarafından Cerberus olarak bilinen bu zararlı yazılımın daha sonra Cerberus v1 sürümünden çatallanan Alien isimli bir zararlı yazılım olduğu ortaya çıkmıştır. (Eylül 2020)
  • Bu yazı ayrıca Pi Hediyem Var #18 oyununun çözüm yolunu da içermektedir.
  • image_pdfShow this post in PDF formatimage_printPrint this page
    4 comments
    1. incelediğiniz yazılım cerberus değil aliendir evet cerberus altyapısına sahiptir ama geliştiricisi ve pazarlayıcısı ring0 nickname kullanmaktadır bundan dolayı kodlarda kendi egosunu tatmin etmiştir ve kendisi 1 aydır tutuklu sistem dağıtıldı.

      1. Evet ancak ben bu araştırmayı yaptıktan sonra Alien diye bir yazılımın var olduğu bir güvenlik üreticisi tarafından duyuruldu. O zamana kadar herkes Cerberus olarak biliyordu.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    You May Also Like
    Read More

    e-Devlet Hacklendi mi?

    If you are looking for an English version of this article, please visit here. Öncelikle yazının sonunda söyleyeceğimi başta söyleyeyim, “Hayır, hack-len-me-di!” Peki bu durumda vatandaş olarak rahat bir nefes alabilir misiniz ? Maalesef hayır. Bunun sebebini de yazının devamında okuyabilirsiniz. Zaman zaman hortlayan “e-Devlet Hacklendi!”, “e-Devlet verileri çalındı!”, “85…
    Read More
    Read More

    WhatsApp Dolandırıcıları

    If you are looking for an English version of this article, please visit here. Başlangıç Son günlerde hemen hemen WhatsApp uygulaması kullanan herkesi rahatsız eden yabancı cep telefonu numaralarından gelen çağrılardan, mesajlardan ben de yakın zamanda nasibimi aldım ve tabii ki diğer dolandırıcılıklarla ilgili yazılarımda (Kripto Para Dolandırıcıları, LinkedIn Dolandırıcıları,…
    Read More
    Read More

    LinkedIn Dolandırıcıları

    If you are looking for an English version of this article, please visit here. Uzun yıllardan beri sosyal ağları ve medyayı etkin kullanan bir siber güvenlik araştırmacısı olarak bağlantılarım arasında yer alanlarınız özellikle hafta içi LinkedIn ve Twitter üzerinden okuduğum ve beğendiğim siber güvenlik makalelerini, haberleri paylaştıklarımı farkediyorlardır. Twitter hesabımın…
    Read More
    Read More

    e-Devlet Hesaplarımızı Nasıl Hackliyorlar?

    If you are looking for an English version of this article, please visit here. Başlangıç 25 Ekim 2023 günü saat 11:46’da e-Devlet uygulamasından ve e-posta adresime gelen uyarılardan e-Devlet Kapısı hesabıma üst üste birden fazla defa yanlış parola ile giriş yapılmaya çalışıldığı için hesabımın bir saatliğine geçici olarak kullanıma kapatıldığını…
    Read More