Huawei E353 CSRF Zafiyeti

Geçtiğimiz Haziran ayının ortasına kadar 2.5 Kg ağırlığında nur topu gibi bir dizüstü bilgisayara sahiptim. Bu nedenle sabahları işe giderken, akşamları işten dönerken veya bir cafede otururken biraz makale okumak istediğimde ağırlığı ve büyüklüğü nedeniyle onu yanımda taşıyamıyordum. Onun yerine sim kart girişine sahip, hafif ve portatif Android tabletim yıllardır işimi görüyordu. Tablet kullandığım için, 2-3 yıl önce Turkcell’den data hattı satın alırken yanında verilen Huawei marka E353 model 3G USB modemi (Turkcell VINN) çok kullanma fırsatım olmamıştı. Haziran ayından sonra ise ultrabook satın aldığım için tabletimle yollarımı ayırarak 3G modemi aktif olarak kullanmaya başladım.

Huawei E353 CSRF



3G USB modemler, yanında dizüstü bilgisayar taşıyan ve güvenlik kaygısı nedeniyle güvenlilirliğinden şüphe ettiği kablosuz ağlara bağlanmak istemeyen bilişimciler için büyük bir nimettir. 3G USB modemin aslında bilgisayarımıza bağladığımız, üzerinde yönetilebilir olmayan bir işletim sisteminin çalıştığı, kapalı bir kutu olduğunu ve onun da zafiyetleri olabileceğini çoğu zaman aklımızın ucuna getirmeyiz.

Modemi sıkça kullanmaya başladıktan sonra boş bir zamanımda modeme hızlıca göz atmaya ve canımı acıtabilecek ilk zafiyeti tespit ettikten sonra gerisini incelemek üzere sizlere havale etmeye karar verdim.

3G modemi taktığımde karşıma otomatik olarak açılan modem web arayüzünü incelemeye başladım. Yaptığım ilk iş sayfanın kaynak kodlarına ve oradan da sayfa üzerinde kullanılan JavaScript kodlarını incelemek oldu. JavaScript kodlarını incelediğimde, modeme ajax çağrıları ile çeşitli komutlar gönderilebildiğini gördüm.

Huawei E353 CSRF
Huawei E353 CSRF
Huawei E353 CSRF



traffic.html sayfasında yer alan “Data paketinizden kalan miktarı öğrenmek için tıklayın” kısmına tıkladığımda, data hattımından 2222 numaralı telefon numarasına KALAN smsi gittiğini gördüm. Daha sonra bunun tam olarak nasıl gerçekleştiğini görmek için trafiği Burp Suite PRO aracı ile incelemeye karar verdim.

Huawei E353 CSRF



Dikkatimi ilk çeken nokta, yapılan isteklerde Cross-Site Request Forgery (CSRF) saldırısına karşı herhangi bir önlemin alınmamış olmasıydı.

Cross-Site Request Forgery (CSRF) saldırısını kısaca, kullanıcının haberi ve bilgisi olmadan, internet tarayıcısının hedef alınan web uygulamasına doğru isteklerde bulunmasını sağlamaktır.

Örneğin kullanıcı hacklenmiş bir X haber sitesini ziyaret ediyor ve bu site üzerinden saldırgan, kullanıcının modeminin DNS değiştirme sayfasına (örnek: 192.168.1.1/dns.php) kullanıcısının haberi ve bilgisi olmadan DNS adresini 1.2.3.4 olarak güncelle şeklinde istek (HTTP POST) gönderiyor. Bu sayede artık kullanıcının tüm DNS istekleri, art niyetli kişinin DNS sunucusu üzerinden gerçekleşiyor ve kullanıcı gitmek istediği web sitesi yerine art niyetli kişinin web sitesine yönlendirilebiliyor.

Bu CSRF zafiyeti, istismar eden art niyetli kişiler ve dolandırıcılar tarafından nasıl kötüye kullanılır diye düşündüğümde aklıma ilk gelen, 3G modeme art niyetli kişilerin kontrolü olan bir web sitesi üzerinden premium SMS servislere SMS gönderilmesi sağlanarak haksız kazanç sağlanabileceği geldi. Bunun dışında diyelim ki ayrı bir data hattınız yok ve mevcut sim kartınızı 3G modeminiz ile kullanıyorsunuz. Bu durumda art niyetli kişiler, sms yönlendirme servisi ile size gönderilen smsleri başka bir telefon numarasına yönlendirebilirler. Bu senaryoları çoğaltmak mümkün olduğu için hızlıca, pratikte bunu kötüye kullanmak ne kadar kolay diye kendi cep telefonuma CSRF ile web sitesi üzerinden SMS atarak kontrol etmek istedim.

Burp Suite PRO ile gelen Generate CSRF PoC özelliği ile herhangi bir isteği çok kolay bir şekilde CSRF zafiyetini istismar eden bir web forma aşağıdaki gibi dönüştürebilirsiniz. Bu şekilde bir form oluşturup bunu web siteme (https://www.mertsarica.com/csrf.html) yükledim.

Huawei E353 CSRF
Huawei E353 CSRF



Daha sonra bu adresi 3G modem ile internet bağlandığım bilgisayarımdan çağırdığımda ise cep telefonuma SMS geldi ve oyun bitmiş oldu :)

Huawei E353 CSRF
Huawei E353 CSRF



Bu zafiyete karşı ne yapabilirim diye soracak olursanız, Turkcell ve/veya Huawei ile iletişime geçip bu zafiyeti ortadan kaldıran bir yama var mı diye sorabilir, varsa yükleyebilir veya bu modemi çöpe atıp farklı bir modem ile yolunuza devam edebilirsiniz.

Unutmayın, nasıl kullanmış olduğumuz işletim sistemimizin güvenlik yamalarının güncel olmasına güvenliğimiz için önem veriyorsak, aynı şekilde kullanmış olduğumuz aygıtların, cihazların da donanım yazılımlarının, yamalarının güncel olduğuna önem vermeliyiz.

Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle herkese güvenli günler dilerim.

image_pdfShow this post in PDF formatimage_printPrint this page
5 comments
    1. Bu bağlantı adresinde yer alan ve CSRF zafiyeti tespit edildiği belirtilen ürünler USG Firewall ve FusionManager gibi görünüyor, modeme dair bir kayıt göremedim.

  1. Hocam kalp kalbe karşıdır. Bende bununla uğraşıyordum son günlerde. Yazınız çok iyi oldu. Bir şey daha ekleyim bu cihazlarda farklı bilgisayarlardan aynı network de iseniz otomatik olarak oturum açılıyor. Diğer tarayıcıda ise kapanıyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like
Read More

e-Devlet Hacklendi mi?

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Öncelikle yazının sonunda söyleyeceğimi başta söyleyeyim, “Hayır, hack-len-me-di!” Peki bu durumda vatandaş olarak rahat bir nefes alabilir misiniz ? Maalesef hayır. Bunun sebebini de yazının devamında okuyabilirsiniz. Zaman zaman hortlayan “e-Devlet Hacklendi!”, “e-Devlet verileri çalındı!”, “85…
Read More
Read More

LinkedIn Dolandırıcıları

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Uzun yıllardan beri sosyal ağları ve medyayı etkin kullanan bir siber güvenlik araştırmacısı olarak bağlantılarım arasında yer alanlarınız özellikle hafta içi LinkedIn ve Twitter üzerinden okuduğum ve beğendiğim siber güvenlik makalelerini, haberleri paylaştıklarımı farkediyorlardır. Twitter hesabımın…
Read More
Read More

WhatsApp Dolandırıcıları

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Başlangıç Son günlerde hemen hemen WhatsApp uygulaması kullanan herkesi rahatsız eden yabancı cep telefonu numaralarından gelen çağrılardan, mesajlardan ben de yakın zamanda nasibimi aldım ve tabii ki diğer dolandırıcılıklarla ilgili yazılarımda (Kripto Para Dolandırıcıları, LinkedIn Dolandırıcıları,…
Read More
Read More

Profilime Kim Baktı?

If you are looking for an English version of this article, please visit here. 23 Eylül 2020 tarihinde Twitter’da siber güvenlik ile ilgili haberlere göz gezdirirken gündem olan başlıklarda #profilimekimbaktı etiketi dikkatimi çekti. Beni oldukça şüphelendiren bu etiketin gündem olmasının arkasında yatan sebebi bulmak için bu etiketi paylaşan hesaplara göz…
Read More