İz Peşinde
Daha önce başka bir blog yazıma daha konu olup sahte sipariş e-postaları ile hız kesmeden siber operasyonlarına devam edenlerin yıllar içinde taktik, teknik ve prosedürlerini değiştirdiklerini görebiliyoruz. Son aylarda özellikle şifreli RAR dosyaları (Liste54.rar, Ofis_Belgesi.rar, siparis_listesi.doc.rar, Siparisler.rar vb.) ile operasyonlarına devam edenlere karşı dışardan şifreli dosya kabul eden kurumların zor zamanlar yaşadıklarını tahmin etmesi güç değil. Bunun en temel sebebi ise şifreli RAR dosyası içinde yer alan çalıştırılabilir program (exe, jar), ofis dosyası (docx) güvenlik teknolojileri tarafından analiz edilemediği için son kullanıcının e-posta kutusuna iletiliyor ve bilgi güvenliği farkındalığı düşük olan son kullanıcı ve kurum için büyük bir tehdit haline geliyor.
Bu gibi tehditlerle mücadele edebilme adına Yara ile Tehdit Avı başlıklı blog yazımda olduğu gibi Yara aracından ve kurallarından faydalanabilirsiniz. Kendi yazdığınız bir Yara kuralını, kullandığınız herhangi bir güvenlik teknolojisinde devreye almadan önce hatalı tespite (false-positive) karşı olabildiğince fazla örnek üzerinde çalıştırmanızda, örneklerin her birini ayrı ayrı analiz etmenizde fayda olacaktır. Bunun için de VirusTotal‘ın ücretli (premium) servislerinden faydalanabilirsiniz.
Hem örneklere ulaşmak hem de Yara kuralınızı test etmek için VirusTotal’ın Retrohunt ve Intelligence servislerini kullanabilirsiniz. Retrohunt ile hazırladığınız bir Yara kuralını terabaytlarca büyük veri setleri üzerinde çalıştırarak örneklere ulaşmak için kullanabiliyorsunuz. Örneğin şifreli RAR olarak gönderilen bir, iki örneğini ele alacak olursak, şifreyi çözmek için kullanılması gereken parolanın yine bu şifreli RAR dosyasının içinde yer aldığını VirusTotal Intelligence üzerinde yaptığımız bir arama görebiliyoruz. Bu bilgiden yola çıkarak hazırladığımız basit bir Yara kuralını Retrohunt sayesinde 100+ TB veri seti üzerinde, 9.5 GB/s hızla çalıştırarak, yaklaşık 3 saat içinde örneklere ulaşabiliyoruz.
Örnekleri teker teker indirip, şifresiz olarak VirusTotal’a geri yüklediğimizde çoğu antivirüs yazılımının bu örnekleri başarıyla tespit edebildiğini görebiliyoruz ancak zararlı yazılımlar şifreli olarak gönderildiği sürece güvenlik teknolojilerinde Yara kuralı kullanarak bunları engellemek veya şifreli dosyaların e-posta sunucusu üzerinde yasaklanmasını sağlamak kurumlar için en etkili çözümlerden biri haline geliyor.
Sadede gelecek olursam, kimi zaman kurumunuz için yaptığınız binlerce dolarlık güvenlik teknolojileri yatırımları, tehditleri tespit etmekte yetersiz kalabilmektedir. Bu gibi durumlarda özellikle bünyelerinde Siber Güvenlik Merkezi, SOC barındıran kurumların, VirusTotal’ın ücretli hizmetlerinden faydalanmaları, Yara kuralı yazabilecek yetkinliğe sahip olmaları bu gibi basit ama etkili saldırılarla mücadelede önemli bir rol oynayacaktır.
Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle herkese güvenli günler dilerim.