Java RAT

Art niyetli kişilerce Java programlama dili ile geliştirilmiş zararlı yazılımların ülkemizde uzun yıllardan beri kullanıldığını daha önceki yazılarımı (Java Bayt Kod Hata Ayıklaması ve Java Kaynak Kodu Dönüştücüleri) okuyanlarınız muhakkak hatırlayacaklardır. Her ne kadar Java, yorumlanan (interpreted) bir programlama dili olması sebebiyle kaynak koduna, bayt koduna rahatlıkla çevrilebilir olsa da, son yıllarda ileri seviye gizleme araçlarının (obfuscator) kullanılması sebebiyle statik kod analizi, güvenlik araştırmacıları için çetrefilli bir hal aldı.

Yıllar geçtikçe, gizleme yöntemi kullanan Java zararlı yazılımlarını hızlı bir şekilde analiz etmek için Frida gibi (Dynamic instrumentation toolkit) bir araç kiti hala nasıl geliştirilmez diye içten içe hayıflanırken bir yandan da yeni araçları araştırmaya başladım. Kısa bir araştırmadan sonra Jason GEFFNER isimli güvenlik araştırmacısının 2016 yılında, özellikle tersine mühendisler ve istismar kodu geliştiricileri için düzenlenen Recon.CX güvenlik konferansında gerçekleştirdiği Java Journal & Pyresso: A Python-Based Framework for Debugging Java (video) adındaki sunumuna (slideshare) denk geldim.

Java Journal & Pyresso, Python temelli olarak geliştirilmiş olup Java uygulamasını dinamik olarak izlemeye (dynamic tracing), hata ayıklaması yapılmasına imkan tanıyan bir yazılım iskeletidir. (framework)

Hem yakın zamanda elime düşen Java ile geliştirilmiş bir zararlı yazılımı hızlıca analiz etmek, hem Java Journal & Pyresso ikilisine göz atmak hem de bu konuyu 16. Pi Hediyem Var oyununa dönüştürmek için işe koyuldum.

Gelen şüpheli e-postada yer alan resme tıklandığında https://storage.googleapis.com/officexel/ adresinden “Remittance invoice.zip” dosyasını indiriyordu. ZIP dosyasının içinde ise beklenildiği üzere aynı isimde bir JAR dosyası bulunuyordu. https://storage.googleapis.com/officexel/ adresini 5 gün arayla ziyaret ettiğimde dosya isimlerinin değiştiği dolayısıyla art niyetli kişilerin aktif olarak burayı kullandıkları göze çarpıyordu.

Java RAT
Java RAT

Bytecode Viewer aracı ile sayfada yer alan havale.jar dosyasını kaynak koduna çevirdiğimde içinde çok sayıda farklı uzantılı dosya olduğu dikkatimi çekti. META-INF/MANIFEST.MF dosyasında yer alan bilgiye göre ana sınıf dosyasının com.uncomeliness.thirsted.Battakhin olduğunu öğrendikten sonra bu dosyaya göz atmaya başladım. Battakhin.class dosyasına baktığımda içinde çeşitli işlemler yapıldıktan sonra javax.script.ScriptEngineManager sınıfı kullanılarak gizlenmiş olan JavaScript kodu çalıştırılıyordu.

Java RAT

eval() fonksiyonuna gelen oidium değişkenini ekrana basmak için kodu değiştirip, tekrar derlemek ve çalıştırmak yerine Java Journal aracından faydalanmaya karar verdim. python javajournal.py -jar havale.jar -include javax.script.* -begin com.uncomeliness.thirsted.Battakhin komutunu çalıştırdıktan kısa bir süre sonra ekrana eval() fonksiyonuna iletilen JavaScript kodu karşıma çıkmış oldu.

Java RAT

JavaScript kodunu anlaşılır hale getirdiğimde Cellulipetally.sci dosyasının AES ile şifrelenmiş olduğu ve şifresi çözüldükten sonra çalıştırıldığı (Header.class) anlaşılıyordu.

Java RAT
Java RAT
Java RAT
Java RAT
Java RAT
Java RAT
Java RAT

Header.class dosyasında ise bu defa AES ile şifrelenen com/uncomeliness/cymas/Arryish.pre , com/uncomeliness/thirsted/Dang.dos ve com/uncomeliness/thirsted/Rhizomorph.box dosyalarının çözüldüğünü gördüm.

Java RAT

Bu üç dosyayı da birleştirip şifresini çözdükten sonra ortaya JAR dosyası içinde bulunan şifrelenmiş 251 tane class dosyası ve bunların AES şifreleme anahtarları çıktı.

Java RAT
Java RAT

Tüm bu class dosyalarının şifresini çözüp incelemeden önce Google’da ve Twitter’da kaynak kodundan elde ettiğim qt314 ve qua.enterprise.reaqtor.reaqtions.standartbootstrap anahtar kelimeleri ile ufak bir araştırma yaptığımda, Fortinet’in New jRAT/Adwind Variant Being Spread With Package Delivery Scam ve Jeff ARCHER isimli güvenlik araştırmacısının Qrypter isimli şu makalelerine denk geldim. Özellikle Jeff ARCHER’ın yayınladığı Qealler isimli son makalesini incelediğimde, havale.jar isimli bu zararlı yazılımın QUAverse Research and Development isimli Türk olduğu düşünülen bir grup tarafından geliştirilen bir Java RAT olduğunu öğrendim.

Java RAT

Bu zararlı yazılım tarafından iletişim kurulan IP adresini tespit etmek için ise java.net.URI sınıfını Java Journal aracı ile dinamik olarak izlemeye başladıktan kısa bir süre sonra iletişim kurulan IP adresini ve bağlantı noktasını (144.217.149.63:2018) tespit edebildim.

Java RAT

Sıra son olarak bu IP adresinin hangi sınıf dosyası içerisinden çağrıldığını bulmaya geldiğinde de, Java hata ayıklama aracı olan jdb ile stepi ve dump komutlarından faydalanarak qt314.CY sınıfına ulaştım.

Java RAT
Java RAT

Bu yazının ileri seviye gizleme yöntemi kullanan Java zararlı yazılımlarını analiz etmek isteyen güvenlik araştırmacılarına yol göstereceğine inanarak bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle herkese güvenli günler dilerim.

Not:

  • Bu yazı ayrıca Pi Hediyem Var #16 oyununun çözüm yolunu da içermektedir.
  • image_pdfShow this post in PDF formatimage_printPrint this page
    4 comments
    1. Bizden olanlari
      ifsa etmeyiniz.

      Kali kullanman hadi normalde
      Win command
      Penceresini
      Gorunce apple acigi bulan
      Sahsın
      açigi bildirdikten sonra
      Pisman olmasi geldi aklima.

    2. Elinize sağlık, verdiğiniz bilgiler sadece bilgi içermekle kalmıyor. Teknik adamın elinin nerelere kadar uzanması gerektiği ile ilgili güzel yönlendirmeler de sunuyor.

      Teşekkürler,

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    You May Also Like
    Read More

    e-Devlet Hacklendi mi?

    If you are looking for an English version of this article, please visit here. Öncelikle yazının sonunda söyleyeceğimi başta söyleyeyim, “Hayır, hack-len-me-di!” Peki bu durumda vatandaş olarak rahat bir nefes alabilir misiniz ? Maalesef hayır. Bunun sebebini de yazının devamında okuyabilirsiniz. Zaman zaman hortlayan “e-Devlet Hacklendi!”, “e-Devlet verileri çalındı!”, “85…
    Read More
    Read More

    WhatsApp Dolandırıcıları

    If you are looking for an English version of this article, please visit here. Başlangıç Son günlerde hemen hemen WhatsApp uygulaması kullanan herkesi rahatsız eden yabancı cep telefonu numaralarından gelen çağrılardan, mesajlardan ben de yakın zamanda nasibimi aldım ve tabii ki diğer dolandırıcılıklarla ilgili yazılarımda (Kripto Para Dolandırıcıları, LinkedIn Dolandırıcıları,…
    Read More
    Read More

    LinkedIn Dolandırıcıları

    If you are looking for an English version of this article, please visit here. Uzun yıllardan beri sosyal ağları ve medyayı etkin kullanan bir siber güvenlik araştırmacısı olarak bağlantılarım arasında yer alanlarınız özellikle hafta içi LinkedIn ve Twitter üzerinden okuduğum ve beğendiğim siber güvenlik makalelerini, haberleri paylaştıklarımı farkediyorlardır. Twitter hesabımın…
    Read More
    Read More

    e-Devlet Hesaplarımızı Nasıl Hackliyorlar?

    If you are looking for an English version of this article, please visit here. Başlangıç 25 Ekim 2023 günü saat 11:46’da e-Devlet uygulamasından ve e-posta adresime gelen uyarılardan e-Devlet Kapısı hesabıma üst üste birden fazla defa yanlış parola ile giriş yapılmaya çalışıldığı için hesabımın bir saatliğine geçici olarak kullanıma kapatıldığını…
    Read More