Korsan Yazılımlardaki Tehlike

Nedense korsan yazılım denilince aklıma hemen Kadıköy Yazıcıoğlu İşhanı gelir. Orta okul yıllarında (1996-1998) usanmadan sıkılmadan her haftasonu arkadaşlarla buluşup yeni oyun almak için oraya giderdik. Önüne koca koca tezgahlar kurulur, yazılım, oyun, video ne ararsak bulurduk. O zamanlar ne bittorrent ne de başka p2p programları vardı. Warez sitelerden dial-up bağlantı ve 28k modem ile indirmekte peygamber sabrı gerektirirdi. Aradan yıllar geçtikçe öğrendik korsanın ne demek olduğunu, neden emek hırsızlığı olduğunu, neden ülke ekonomisine ve sektöre zarar verdiğini.

Her ne kadar günümüzde korsanla mücadelede büyük adımlar atılıyorda olsa eski yıllara kıyasla bağlantı hızlarının yüksek olması, dosya paylaşım sitelerinin çokluğu ve torrent programlarının neredeyse işletim sistemleri ile kurulu geliyor olması nedeniyle paylaşım kolaylaşıyor, mücadele ise zorlaşıyor.

Emek hırsızlığıydı, ekonomiye zararıydı bir kenara, günümüzde korsan yazılım kullanmamanız için çok büyük bir neden daha var, korsan yazılımla gelen zararlı yazılımlar.

Art niyetli kişiler çoğunlukla zararlı yazılımlarını yaymak için o gün için popüler olan sistemleri (misal facebook üzerinden yayılan trojan), insanlanları kandırmak için popüler isimleri veya güncel olayları kullanmayı severler. Korsan yazılım kullanımın yüksek olduğu son yıllarda bu yazılımların art niyetli kişilerin ciddi anlamda hedefi haline ne zaman geleceğini merak eder dururdum.

Yine bir rutin zararlı yazılım kontrolü amacıyla göz attığım popüler paylaşım sitesinden rastgele bir paket indirdim.
Paketi açtığımda her zamanki gibi içinden 1 kurulum dosyası ve bir de keygen dosyası çıktı.

Korsan Yazılım

Kurulum dosyasını çalıştırdığımda güvenlik duvarı GoogleUpdate.exe programının bir ip adresi ile haberleşmek istediği uyarısını verdi. Şüpheli bu durum karşısında kurulum paketi tarafından oluşturulan kurulum paketlerine göz atmaya karar verdim. %temp% klasörü içinde oluşturulan ve bu pakete ait olan klasörün içine baktığımda dosya isimleri şüphe duymama yetti.

Korsan Yazılım

Kurulumu tekrar başlatıp Procmon ile setup.exe, update.exe, updater.exe ve googleupdate.exe için filtrele hazırladıktan sonra updategillerin davranışlarını yakından inceledim.

updater.exe 196 CreateFile C:\Documents and Settings\Administrator\Application Data\GoogleUpdate.exe
updater.exe 196 RegSetValue HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run\GoogleUpdate

update.exe 3224 CreateFile C:\Program Files\Trillian\users\default\msn.ini
update.exe 3224 CreateFile C:\Program Files\Trillian\users\default\aim.ini
update.exe 3224 CreateFile C:\Program Files\Trillian\users\default\yahoo.ini
update.exe 3224 CreateFile C:\Documents and Settings\Administrator\Application Data\.purple\accounts.xml
update.exe 3224 CreateFile C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\DynDNS\Updater\config.dyndns
update.exe 3224 QueryEaInformationFile C:\Documents and Settings\Administrator\Local Settings\Application Data\Google\Chrome\User Data\Default\Web Data
update.exe 3224 CreateFile C:\Documents and Settings\Administrator\Application Data\chrtmp
update.exe 3224 CreateFile C:\Documents and Settings\Administrator\Application Data\Opera\Opera\wand.dat
update.exe 3224 CreateFile C:\Documents and Settings\Administrator\Application Data\FileZilla\recentservers.xml update.exe 3224 CreateFile C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\FlashFXP\3\Sites.dat
update.exe 3224 CreateFile C:\Documents and Settings\Administrator\Application Data\GlobalSCAPE\CuteFTP Pro\8.0\sm.dat
update.exe 3224 CreateFile C:\Documents and Settings\Administrator\Application Data\GlobalSCAPE\CuteFTP Home\8.0\sm.dat
update.exe 3224 CreateFile C:\Documents and Settings\Administrator\Application Data\GlobalSCAPE\CuteFTP Lite\8.0\sm.dat

GoogleUpdate.exe 320 CreateFile C:\Documents and Settings\Administrator\Local Settings\Temp\dclogs.sys
GoogleUpdate.exe 320 CreateFile C:\Documents and Settings\Administrator\Cookies\index.dat
GoogleUpdate.exe 320 CreateFile C:\Documents and Settings\Administrator\Local Settings\History\History.IE5\index.dat

Daha kurulum penceresi gelmeden sistemimdeki bir çok programa bu kadar ilgi ve alaka göstermesi ve başlangıçta çalışmak sistemde değişiklik yapması kurulum dosyasının zararsız olmadığını kanıtlıyor gibiydi.

Wireshark ile trafiği incelediğimde program şüpheli iki alan adı ile iletişime geçmeye çalışıyordu.

Korsan Yazılım

Bunun üzerine ek olarak %temp% klasörü altında bulunan dclogs.sys dosyasını açtığımda tuş kayıtlarım ile karşılaştığıma hiç şaşırmadım.

Korsan Yazılım

Kurulum dosyası tarafından oluşturulan klasör içinde yer alan DoctoR.qsp dosyasını açtığımda ise kurulum dosyasının (setup.exe) özel olarak oluşturulduğunu ve kurulumda orjinal programa ilave olarak tuş kayıt bilgilerini çalmak üzere hazırlanmış olan update.exe ve updater.exe adındaki iki trojanıda çalıştırmak üzere hazırlanmış olduğunu gördüm.

Arg-000-13=setup.exe
Arg-000-16=update.exe
Arg-000-25=updater.exe

C:\Documents and Settings\Administrator\Application Data\chrtmp dosyasına SQLite Database Browser ile göz attığımda internet tarayıcısı tarafından kayıt altına alınan bilgileride çaldığını öğrenmiş oldum.

Korsan Yazılım

Son olarak Virustotal sonuçlarına baktığımda ise bunların zararlı yazılım oldukları konusunda artık hiç şüphem kalmamıştı. ( update.exeupdater.exegoogleupdate.exe )

Sonuç olarak günümüzde korsan yazılımlarında art niyetli kişilerin hedefi haline geldiğini, ülke ekonomisini düşünmeyenlerin en azından kendi sistemlerinin, verilerinin güvenliği için lisanslı yazılımlar kullanmaları gerektiğinin altını bu vesileyle çizmek isterim.

Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle herkese güvenli haftalar dilerim.

image_pdfShow this post in PDF formatimage_printPrint this page
2 comments
  1. Çok önemli bir noktaya değinmişsiniz.Ben de özellikle çoğu warez sitesini sadece keygenlerinde ne tür zararlı kullanıyorlar diye inceliyorum.Aynen düşündüğüm şeyleri siz yazmışsınız.Bir de o dosyaların virustotal sonuçlarını da paylaşırsanız çok güzel olurdu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like
Read More

e-Devlet Hacklendi mi?

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Öncelikle yazının sonunda söyleyeceğimi başta söyleyeyim, “Hayır, hack-len-me-di!” Peki bu durumda vatandaş olarak rahat bir nefes alabilir misiniz ? Maalesef hayır. Bunun sebebini de yazının devamında okuyabilirsiniz. Zaman zaman hortlayan “e-Devlet Hacklendi!”, “e-Devlet verileri çalındı!”, “85…
Read More
Read More

WhatsApp Dolandırıcıları

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Başlangıç Son günlerde hemen hemen WhatsApp uygulaması kullanan herkesi rahatsız eden yabancı cep telefonu numaralarından gelen çağrılardan, mesajlardan ben de yakın zamanda nasibimi aldım ve tabii ki diğer dolandırıcılıklarla ilgili yazılarımda (Kripto Para Dolandırıcıları, LinkedIn Dolandırıcıları,…
Read More
Read More

LinkedIn Dolandırıcıları

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Uzun yıllardan beri sosyal ağları ve medyayı etkin kullanan bir siber güvenlik araştırmacısı olarak bağlantılarım arasında yer alanlarınız özellikle hafta içi LinkedIn ve Twitter üzerinden okuduğum ve beğendiğim siber güvenlik makalelerini, haberleri paylaştıklarımı farkediyorlardır. Twitter hesabımın…
Read More
Read More

e-Devlet Hesaplarımızı Nasıl Hackliyorlar?

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Başlangıç 25 Ekim 2023 günü saat 11:46’da e-Devlet uygulamasından ve e-posta adresime gelen uyarılardan e-Devlet Kapısı hesabıma üst üste birden fazla defa yanlış parola ile giriş yapılmaya çalışıldığı için hesabımın bir saatliğine geçici olarak kullanıma kapatıldığını…
Read More