Koş Mert Koş

If you are looking for an English version of this article, please visit here.

2020 yılı itibariyle ülkemizde etkisini arttıran Covid-19 salgını sebebiyle spor antrenörüm ile spor salonu yerine WhatsApp üzerinden spor yapmaya başladım. Zaman içinde antrenörümün yönlendirmesiyle satın almaya başladığım barfiks barı, ağırlık seti ve sehpası gibi spor aletleri, salgının pek de sona erecek gibi görünmemesi nedeniyle koşu bandı ile genişlemek durumunda kaldı ve son olarak Bluetooth fonksiyonuna Voit Active koşu bandı, spor aletlerimin arasındaki yerini almış oldu.

Hacking Treadmill

Açıkçası bu zamana dek satın aldığı elektronik aletleri hacklemeye çalışan (Yazıcı Deyip Geçmeyin!, Bir Drone Gördüm Sanki, Et tu, CPCR-505 ?, Casus Fare, Esaretten Kaçış gibi gibi) bir güvenlik araştırmacısı olarak masum koşu bandına orantısız güç uygulamak pek aklımın ucundan geçmiyordu. Ne zaman ki koşu bandında geçen yürüyüş sürem artmaya başladı işte o zaman koşu bandının panelindeki QR kod da daha fazla dikkatimi çekti.

Hacking Treadmill

QR kodu bir uygulama yardımı ile okuttuğumda beni http://www.artiwares.com/app/treadmill/spax/ adresine oradan da çok sayıda olumsuz yoruma sahip olan ve ne idüğü belirsiz Çinli bir firma tarafından geliştirilen Google Play’deki
Gfit.INTL uygulamasının sayfasına yönlendirdiğini gördüm. Koşu bandı Bluetooth desteklediği için bu uygulamayı kurup ne tür komutlar gönderilebildiğini incelemeye ve kendimce kötüye kullanım senaryolarını ortaya çıkarmaya karar verdim.

Hacking Treadmill
Hacking Treadmill

Bu araştırmayı yaptığımda favori araçlarımdan olan Genymotion öykünücüsü (emulator) Apple M1 işlemcili macOS desteklemediği için Android’de Kanca Atmak yazımda olduğu gibi öykünücü tabanlı dinamik analizden ve türlü imkanlarından faydalanamayacağımı iyi biliyordum.

Gfit uygulamasını cep telefonuma kurup RunnerT Bluetooth ismine sahip koşu bandım ile eşleştirdikten sonra uygulama üzerinden koşu bandının temel fonksiyonları olan başlatma (start), hız arttırma, hız azaltma ve durdurma işlemlerini rahatlıkla gerçekleştirebildiğimi gördüm.

Hacking Treadmill
Hacking Treadmill

Uygulama tarafından koşu bandına gönderilen komutları öğrenmek istediğim için ya statik kod analizini tercih edecektim ya da uygulamanın yüklü olduğu cep telefonundan faydalanacaktım. Statik kod analizi ile ilerlemek daha pratik geldiği için jadx aracı ile Gfit uygulamasını incelemeye başladım.

Hacking Treadmill

Uygulama genelinde kodlar gizlendiği (obfuscation) ve mevcut şartlar ve koşullarda öykünücü üzerinde dinamik kod analizi yapma şansım olmadığı için hemen pes edip telefon üzerinden neler yapabileceğime bakmaya karar verdim.

Samsung’un destek sayfasında Bluetooth paketleri kaynaklı problem yaşayan bir kişinin mesajına yazılan yanıttaki adımları takip etmeye başladım.

6. adıma geldiğimde Gfit uygulaması üzerinden koşu bandına başlatma, hız arttırma, hız azaltma, koşu bandını durdurma komutlarını gönderdim ve diğer adımlara geçip btsnoop_hci.log dosyasını Wireshark ile analiz etmeye başladım.

Hacking Treadmill

WireShark üzerinde btle.advertising_address == 62:00:a1:18:b5:22 filtresi ile koşu bandına ulaşan ilk komuta baktığımda koşu bandını başlatma komutu olan 01000000002603 değerini gördüm.

Hacking Treadmill

Daha sonra koşu bandına sırasıyla Bekletme/Pause (05000000002a07), hızı saatte 9 KM’ye ayarlama (035a000000825b), hızı saatte 5.2 KM’ye ayarlama (03340000005c39) ve Durdurma (02000000002704) komutlarını gönderip WireShark üzerinde parantez içindeki diğer değerleri gördüm.

İlk olarak koşu bandının tekrarlama (replay) saldırısına açık olup olmadığını öğrenmeye karar verdim. Bunun için de öncelike BLE destekli koşu bandına elde ettiğim Bluetooth paketlerini gönderecek aygıtta ve araçta karar kılmam gerekti. Aygıt olarak Mavi Tehlike başlıklı blog yazımda da kullandığım Parani-UD100 imdadıma yetişti.

Sıra paket göndermek için araç bulmaya geldiğinde gatttool, bleah ve nRF Connect araçları arasından bleah ile ilerlemeye karar verdim.

Kali işletim sistemi üzerinde bleah -b “62:00:xx:xx:xx:xx” -e komutu ile Generic Attribute Protocol (GATT) ile koşu bandına paket gönderebilmek için ihtiyaç duyacağım Servisler (Services) ve Karakteristikler (Characteristics) bilgilerine hızlı bir şekilde listeleyebildim.

Hacking Treadmill

e54eaa57-371b-476c-99a3-74d267e3edae karakteristik bilgisinde WRITE özelliğini gördükten sonra bleah ile koşu bandına bleah -b “62:00:xx:xx:xx:xx” -u “e54eaa57-371b-476c-99a3-74d267e3edae” -d “0x01000000002603” komutunu gönderdikten sonra koşu bandının başladığını gördüm!

Bu noktada koşu bandının tekrarlama saldırısına açık olduğunu öğrendikten sonra sıra bu komutların nasıl oluşturulduğunu öğrenmeye karar verdim. Kaynak kodu seviyesinde gizleme (obfuscation) tekniği kullanıldığı ve dinamik kod analizi de yapamadığım için Gfit uygulamasının eski sürümlerini indirip teker teker incelemeye başladım ve çok geçmeden 2017 sürümünde gizleme (obfuscation) tekniği kullanılmadığını gördüm. 2020 ve 2017 kaynak kodlarını yan yana koyduğumda Gfit uygulamasından koşu bandına gönderilen komutların nasıl oluşturulduğunu öğrenmem oldukça kolay oldu.

Hacking Treadmill
Hacking Treadmill

Örnek olarak kaynak koduna hızlıca göz attığımda, koşu bandını başlatmak (start) için startTreadmill(long delayMillis) fonksiyonu çağrılmakta ardından mBleHelper.writeCommand(getControlCommand(1, 0, 0), delayMillis) fonksiyonu ve son olarak koşu bandına gönderilecek 7 bayt değerindeki paketi oluşturan aşağıdaki getControlCommand(int mode, int speed, int slope) fonksiyonu çağrılmaktaydı.


private byte[] getControlCommand(int mode, int speed, int slope) {
byte[] cmd = new byte[7];
cmd[0] = (byte) (mode & 255);
cmd[1] = (byte) (speed & 255);
cmd[2] = (byte) (slope & 255);
cmd[3] = 0;
cmd[4] = 0;
cmd[5] = (byte) (((cmd[0] + cmd[1]) ^ cmd[2]) + cmd[3] + 37);
cmd[6] = (byte) ((cmd[0] ^ cmd[1]) + cmd[2] + cmd[3] + 2);
return cmd;
}

Koşu bandını başlatmak için mode = 1, speed = 0, slope = 0 değişkenleri ile çağrılan yukardaki getControlCommand fonksiyonunda yer alan işlemleri Python ile gerçekleştirdiğimde 01000000002603 çıktısını oluşturabildim. Bu sayede artık Gfit uygulaması olmadan koşu bandını başlatacak komuttan (getControlCommand(1, 0, 0)) hız arttırmaya (getControlCommand(3, 5, 0)) kadar tüm komutları Python ile oluşturup Parani-UD100 sayesinde bleah aracı ile koşu bandına gönderebilecek noktaya geldim.

Hacking Treadmill
Hacking Treadmill

Son olarak sıra aklıma gelen kötüye kullanım senaryolarını pratikte denemeye geldiğinde;

  • İlk olarak koşu bandının hız sınırı olan saatte 14 KM’yi 20 KM’ye yükseltmeye çalıştığımda (bleah -b “62:00:xx:xx:xx:xx” -u “e54eaa57-371b-476c-99a3-74d267e3edae” -d “0x03c8000000f0cd”) maksimum 14 KM’ye ayarlanabildiğini gördüm. (iyi haber)

  • İkinci olarak koşu bandına saatte 14 KM hızla giderken koşu bandına durdurma komutu gönderdiğimde (bleah -b “62:00:xx:xx:xx:xx” -u “e54eaa57-371b-476c-99a3-74d267e3edae” -d “0x02000000002704”) koşu bandının mevcut hızdan 0 KM’ye mevcut hız süresinde (Saatte 14 KM hızla koşuluyorsa 14 saniyede duruyor) saniyede düştüğünü gördüm fakat aynı paketi iki defa, peşpeşe gönderdiğimde bu defa 4-5 saniyede düştüğünü ve yüksek hızda koşarken kontrolsüz bir şekilde bu denli azalmasının koşan kişinin kaza yaşamasına imkan tanıyabileceğini düşündüm. (kötü haber)

  • Son olarak düşük hızda yürüyen veya koşan bir kişinin koşu bandına, sınırsız bir döngüde hızı satte 14 KM’ye yükselten komut gönderdiğimde aşağıdaki videoda olduğu üzere kişinin panik halinde hızı azaltmaya çalışsa da başaramadığını bu nedenle kaza yaşama ihtimalinin ortaya çıktığını görmüş oldum. Bir de bu koşu bantlarından satın almış ve kullanıma sunmuş bir spor salonuna kötü niyetli bir kişinin gidip tüm koşu bantlarına sırasıyla bu komutu gönderdiğini düşündüğümde yaşanacak krizi gözümün önüne getirmek bile istemedim. (kötü haber)


  • Sonuç itibariyle Bluetooth fonksiyonunu kapatamadığınız ve yazılımı ne idüğü belirsiz Çinli bir firma tarafından geliştirilen bu koşu bandını satın almadan önce veya kullanırken risklerini göz önünde bulundurmanızı şiddetle tavsiye ederek bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle herkese güvenli günler dilerim.

    image_pdfShow this post in PDF formatimage_printPrint this page
    2 comments
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    You May Also Like
    Read More

    e-Devlet Hacklendi mi?

    If you are looking for an English version of this article, please visit here. Öncelikle yazının sonunda söyleyeceğimi başta söyleyeyim, “Hayır, hack-len-me-di!” Peki bu durumda vatandaş olarak rahat bir nefes alabilir misiniz ? Maalesef hayır. Bunun sebebini de yazının devamında okuyabilirsiniz. Zaman zaman hortlayan “e-Devlet Hacklendi!”, “e-Devlet verileri çalındı!”, “85…
    Read More
    Read More

    WhatsApp Dolandırıcıları

    If you are looking for an English version of this article, please visit here. Başlangıç Son günlerde hemen hemen WhatsApp uygulaması kullanan herkesi rahatsız eden yabancı cep telefonu numaralarından gelen çağrılardan, mesajlardan ben de yakın zamanda nasibimi aldım ve tabii ki diğer dolandırıcılıklarla ilgili yazılarımda (Kripto Para Dolandırıcıları, LinkedIn Dolandırıcıları,…
    Read More
    Read More

    LinkedIn Dolandırıcıları

    If you are looking for an English version of this article, please visit here. Uzun yıllardan beri sosyal ağları ve medyayı etkin kullanan bir siber güvenlik araştırmacısı olarak bağlantılarım arasında yer alanlarınız özellikle hafta içi LinkedIn ve Twitter üzerinden okuduğum ve beğendiğim siber güvenlik makalelerini, haberleri paylaştıklarımı farkediyorlardır. Twitter hesabımın…
    Read More
    Read More

    Profilime Kim Baktı?

    If you are looking for an English version of this article, please visit here. 23 Eylül 2020 tarihinde Twitter’da siber güvenlik ile ilgili haberlere göz gezdirirken gündem olan başlıklarda #profilimekimbaktı etiketi dikkatimi çekti. Beni oldukça şüphelendiren bu etiketin gündem olmasının arkasında yatan sebebi bulmak için bu etiketi paylaşan hesaplara göz…
    Read More