Mini Tehdit İstihbaratı

Siber Güvenlik Merkezleri tarafından kurumlara gerçekleştirilen hedefli siber saldırıları tespit etmenin ve engellemenin öneminin yüksek olduğu günümüzde, basit bir kontrol ile tespit edilebilen düşük etkileşimli bir balküpü sistemi (Bkz: Balküpü Tespiti) maalesef kurumlar için kaynakları tüketen atıl bir sistem olmaktan öteye gidemiyor. Halbuki kolay bir şekilde kurup, yönetebileceğimiz, amacına hizmet edebilen bir balküpü sistemi yeri geldiğinde SIEM ile entegre edilerek kurumumuz için oldukça değerli bir mini siber tehdit istihbarat servisi olarak da kullanılabilir.

Bu ev yapımı, mini istihbarat servisi ile ayrıca kurumların hangi basit şifreler ile hangi servisler, protokoller üzerinden hacklendiğini, hangi ülkelerin siber saldırganlara ev sahipliği yaptığını bulmak da mümkün olabilirdi. Tuzak Sistem ile Hacker Avı çalışmamda olduğu gibi evimde konumlandıracağım bu sistemin hem basit bir şekilde siber saldırganlar tarafından tespit edilememesi hem de kısıtlı zamanımı çalmaması adına kolay yönetilebilmesi gereksinimlerimin başında geliyordu.

Bu konu üzerine yeteri kadar düşündükten ve taşındıktan sonra açık kaynak kodlu çeşitli servisleri modifiye edip bu servise yapılan hatalı giriş denemelerini (failed login attempt) istediğim şekilde kayıt altına alan bir sistem oluşturmaya karar verdim. Hangi servisler olacağına karar vermek için ise güvenlik uzmanları dışında bir o kadar da art niyetli kişiler tarafından da sıklıkla kullanılan ncrack ve THC-Hydra araçlarının destekledikleri protokollere göz atmaya karar verdim ve günün sonunda ssh, ftp, http, postgresql protokollerinde karar kıldım. Daha sonra Mini-PC üzerine kurduğum XenServer sanallaştırma sistemi üzerine iki tane sanal Ubuntu işletim sistemi kurdum. Ubuntulardan birine bu denemeleri kayıt altına alan loginmon isimli aracı bir diğerine loginmon aracının kayıtlarını (log) analiz etmek amacıyla Splunk Community sürümünü kurdum.

Failed Login Attempt
Failed Login Attempt

Tabii önümdeki en büyük engellerden biri bu protokolleri kullanan sunucu bileşenlerinin (sshd, postgresql, vsftpd gibi) hatalı giriş denemelerinde kullanılan parolaların açık (clear-text) olarak kayıt altına almalarıydı bu sebeple her bir sunucu bileşeninin kaynak koduna teker teker müdahale etmeye başladım.

Öncelikle openssh-7.2p2 paketini indirip auth-passwd.c dosyasını daha sonra postgres-10.0 paketini indirip src/backend/libpq/auth.c dosyasını ve ardından da vsftpd-3.0.3 paketini indirip prelogin.c ve logging.c dosyalarını, parolaların açık halini kayıt edecek şekilde değiştirdim ve derledim.

Failed Login Attempt
Failed Login Attempt
Failed Login Attempt
Failed Login Attempt
Failed Login Attempt
Failed Login Attempt
Failed Login Attempt
Failed Login Attempt
Failed Login Attempt

Son olarak ise web sunucusunun ana klasöründe oluşturduğum index.php dosyasının, yapılan hatalı giriş denemelerini kayıt altına almasını sağladım.

Failed Login Attempt
Failed Login Attempt
Failed Login Attempt

Python ile geliştirdiğim loginmon isimli aracı da saat başı /var/log klasörü altında yer alan ve açık halde saklanan parolaları, hatalı giriş denemesi yapan kullanıcı adları, ip adresleri ve tarihler ile alıp, Splunk’a gönderecek şekilde hazırladım.

Failed Login Attempt
Failed Login Attempt
Failed Login Attempt
Failed Login Attempt
Failed Login Attempt

Yaklaşık 1 ay sonunda Splunk üzerinde biriken ~500.000 kayıt üzerinde gerçekleştirmiş olduğum analizde, sistemime gerçekleştirilen deneme yanılma ve sözlük saldırılarının en çok Çin‘den gerçekleştirildiğini, en fazla saldırı alan servisin SSHD olduğunu, kullanıcı adı olarak en çok root, parola için ise 1234 ile deneme yapıldığını öğrenmiş oldum.

Failed Login Attempt
Failed Login Attempt
Failed Login Attempt
Failed Login Attempt
Failed Login Attempt

Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle herkese güvenli günler dilerim.

image_pdfShow this post in PDF formatimage_printPrint this page
9 comments
  1. Nedir hocam bu Çinlilerin sizinle derdi :) güzel bir yazı olmuş hocam elinize sağlık. Sizin bloğunuz gibi sık ziyaretçisi olan blog sahipleri için faydalı bir tespit yöntemi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like
Read More

e-Devlet Hacklendi mi?

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Öncelikle yazının sonunda söyleyeceğimi başta söyleyeyim, “Hayır, hack-len-me-di!” Peki bu durumda vatandaş olarak rahat bir nefes alabilir misiniz ? Maalesef hayır. Bunun sebebini de yazının devamında okuyabilirsiniz. Zaman zaman hortlayan “e-Devlet Hacklendi!”, “e-Devlet verileri çalındı!”, “85…
Read More
Read More

LinkedIn Dolandırıcıları

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Uzun yıllardan beri sosyal ağları ve medyayı etkin kullanan bir siber güvenlik araştırmacısı olarak bağlantılarım arasında yer alanlarınız özellikle hafta içi LinkedIn ve Twitter üzerinden okuduğum ve beğendiğim siber güvenlik makalelerini, haberleri paylaştıklarımı farkediyorlardır. Twitter hesabımın…
Read More
Read More

WhatsApp Dolandırıcıları

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Başlangıç Son günlerde hemen hemen WhatsApp uygulaması kullanan herkesi rahatsız eden yabancı cep telefonu numaralarından gelen çağrılardan, mesajlardan ben de yakın zamanda nasibimi aldım ve tabii ki diğer dolandırıcılıklarla ilgili yazılarımda (Kripto Para Dolandırıcıları, LinkedIn Dolandırıcıları,…
Read More
Read More

Profilime Kim Baktı?

If you are looking for an English version of this article, please visit here. 23 Eylül 2020 tarihinde Twitter’da siber güvenlik ile ilgili haberlere göz gezdirirken gündem olan başlıklarda #profilimekimbaktı etiketi dikkatimi çekti. Beni oldukça şüphelendiren bu etiketin gündem olmasının arkasında yatan sebebi bulmak için bu etiketi paylaşan hesaplara göz…
Read More