Nasıl Ahlaklı Korsan Olunur ?

Bu soruyu kendime ilk sorduğumda 15-16 yaşlarındaydım. Google arama motorunun var olduğu ama bilinmediği o yıllarda Altavista arama motoru ile bu soruya yanıt aramak ve cevabını içeren sayısız kaynağa ulaşmak pek mümkün olmuyordu bu nedenle benim de yolum o zamanlar kullanımı oldukça popüler olan IRC sunucularından geçti. EFnet IRC Ağı’nda yer alan #Hackers kanalında sabah akşam konuşmaları takip ederek az da olsa birşeyler öğrenmeye çalışıyordum. Günün birinde sohbet ettiğim bir kişi (keşke rumuzunu hatırlayıp teşekkür edebilsem) samimi bir şekilde programlama konusunda bilgi sahibi olmam gerektiğini ve işletim sistemi olarak sadece Windows ile yetinmeyerek Linux işletim sistemi de kullanmam gerektiğini söylemişti. Programlama kısmını anlıyordum ancak kara kuru bir ekranda çalışmanın bana ne gibi bir getirisi olacağı konusunda şüphelerim vardı. Aradan 15 sene geçtikten ve ahlaklı korsan (ethical hacker, penetration tester) olduktan sonra ne zaman program yazsam kendi kendime adam haklıymış der, ne zaman Backtrack ile çalışmam gerekse al sana kara kuru ekran der dururum :)

Ne mutlu bana ki dünyanın 4 bir yanından, özellikle genç arkadaşlardan çok sayıda e-postalar alıyor ve her birini özenle yanıtlıyorum. Çoğunun yanıtını aradığı tek bir soru var, nasıl ahlaklı korsan olurum, nereden ve nasıl başlamalıyım?

Öncelikle yazımı ahlaksız korsanların okuması ihtimaline karşı neden ahlaklı olunması gerektiği konusunu kısaca bir kaç madde ile açıklayayım.

  • Yasalar ile başınız derde girmez.
  • Bu işi kariyere dönüştürerek uzun vadede para kazanabilirsiniz.
  • İnsanların güvenini, sevgisini ve saygısını kazanabilirsiniz.
  • İşvereninizin desteğini arkanıza alarak pahalı eğitimlere, konferanslara bedava katılma şansı yakalayabilirsiniz :)

Gelelim ahlaklı korsan olmak için yapmanız gerekenlere;

  • İngilizce öğrenin: Herşeyden önce İngilizce bilmeniz gerekir en azından okuduğunuzu anlayacak kadar diyelim. Nedeni basit, güvenlik sektöründe gerçekleştirilen çalışmalardan, kaynaklara kadar çoğu materyalin dili İngilizce bu nedenle gündemi, gelişmeleri yakından takip edebilmek için ne yapın ne edin öncelikle İngilizce öğrenmeye bakın, olmazsa olmaz.
  • Programlama dili öğrenin: Hacker’ın İngilizce sözlük anlamına bakacak olursanız programcı kelimesinin geçtiğini görebilirsiniz. Korsan olupta programlama bilmemek gibi bir şansınız yok, yok diyenlerede itibar etmeyin. İstismar aracı hazırlamayı bir kenara koydum en azından kısa zamanda çok iş başarabilmek ve bunu otomatiğe bağlayabilmek için kendi programınızı yazmanız gereken zamanlar mutlaka olacaktır. Teknik olarak ileri seviyeye ilerledikçe (misal tersine mühendislik yaparken) programlamanın şart olduğunu görebilirsiniz. Güvenlik zafiyeti keşfedebilmek için C programlama dilini öğrenmeniz gerekecektir. Bu dil sayesinde diğer programlama dillerini okuduğunuzda rahatlıkla anlayabildiğinizi göreceksiniz bu sayede kaynak kodu analizi sizin için daha kolay olacaktır. Testler esnasında işinizi kolaylaştıracak dillerden bir tanesini muhakkak öğrenmelisiniz. Bunun için Python’u tercih ettim, mutluyum, huzurluyum. Kapalı kaynak kodlu yazılımlarda güvenlik zafiyeti keşfetmekten istismar kodu, kabuk kodu oluşturmaya kadar bir çok aşamada Assembly programlama dilini biliyor olmanız yararınıza olacaktır. Metasploit ve diğer araçlar ile hepsini hallederim demeyin, başlangıç seviyesinden öteye gidemez, program bağımlı yaşarsınız.
  • Bol bol okuyun ve pratik yapın: Ağ, sistem, veritabanı, web uygulaması konularında temel kitaplar okuyun ve bilgi seviyenizi arttırın. Temel seviyede bilgi sahibi olduktan sonra tüm bu alanlar ve daha fazlası ile ilgili hacking kitapları okumaya başlayın. Bunun için Amazon.com sitesine giderek hacking anahtar kelimesi ile sorgular yapın ve en çok okunan, beğenilen kitapları sırayla okumaya başlayın. Başlangıç seviyesi için Hacking Exposed serilerini önerebilirim. Okuduğunuzu pratik etmezseniz unutmanız ve ihtiyaç duymanız durumunda tekrar okumanız gerekebileceği için kendinize windows ve linux işletim sistemleri kurulu iki sanal makina oluşturun ve tüm denemelerinizi, öğrendiklerinizi bu sistemler üzerinde gerçekleştirerek pratiğe dökün.
  • Sertifika alın ve eğitimlere gidin: Kim ne derse desin sertifikalar işe girmenizi kolaylaştırmaktadır. Sertifikayı kartvizit olarak düşünebilirsiniz. Karşı tarafın (işveren, iletişim kurduğunuz kişiler vs.) spesifik olarak belli bir alanda sertifikalandırabilecek düzeyde temel bilgi seviyesine sahip olduğunuzu anlamasına yardımcı olacaktır. Tehditler, riskler ve sürekli değişen saldırı yöntemlerini göz önünde bulundurduğunuzda kendinizi sürekli güncel tutmanız gerekiyor ve katılacağınız eğitimler kitaplara kıyasla kısa zamanda bu bilgiyi almanızı sağlamaktadırlar. (Maddi olanakları çok fazla dert etmeyin çünkü kurumsal bir firmada çalışıyorsanız eğitime bedava gidebileceksiniz.)
  • Sabırlı ve duyarlı olun: Bir güvenlik zafiyeti keşfettiğiniz zaman (karşı sisteme saldırarak değil!) örnek olarak kullandığınız bir hizmet tasarımsal olarak güvenli değil veya kullandığınız programda güvenlik zafiyeti keşfettiniz yapacağınız ilk iş zafiyetin doğru, geçerli olduğunu teyit etmek olmalıdır. Emin olduktan sonra responsible disclosure modelini izleyerek  sistemin yetkilisi veya programın dağıtıcısı ile görüşerek durumu izah etmeye çalışın. Empati yaparak kendinizi karşı tarafın yerine koyun ve amacınızın güvenlik zafiyetini ortadan kaldırmak olduğunu ve bu hizmeti veya programı kullanan kişilerin art niyetli kişiler tarafından istismar edilmesini engellemek olduğunu ve bu nedenle karşı taraf ile iletişime geçtiğinizi aklınızdan çıkartmayarak karşı taraf ile şartlar ne olursa olsun işbirliği yapmaya çalışın. Responsible disclosure modelinde zafiyet ortadan kalktıktan sonra zafiyet ile ilgili detaylı bilgiye ilgili platformlarda yer verebilirsiniz eğer firma güvenlik bülteninde adının geçmesini istemiyorsa saygı duyun ve sansürleyerek yayınlayın çünkü amacımız firmayı ve hizmetlerini kötülemek değil, insanların güvenliğini sağlamak…
  • Bilişim hukukundan anlayan bir avukat tutun: Responsible disclosure modelinde karşı taraf ile iletişim kurmaya çalışırsınız ancak iletişim kuramadığınız durumlarda daha doğrusu karşı taraftan herhangi bir yanıt alamadığınız durumlarda bu güvenlik zafiyetini ilgili platformlarda açıklayarak bu sistemi veya hizmeti kullanan insanları bu konuda bilgilendirir ve yetkilileri göreve çağırırsınız. Ancak kimi zaman işler istediğiniz şekilde ilerlemeyebilir ve karşı taraf e-posta atmışsın ama telefon açmamışsın diyebilir, ben 20 yıldır güvenlik sektöründeyim vay efendim sen benim kim olduğumu biliyor musun diyebilir, güvenlik zafiyetini namus meselesi yaparak sen benim namusuma nasıl el uzatırsın diyebilir, sizin onlarla onların iyiliği ve müşterilerinin güvenliği için iletişim kurmaya çalıştığınızı unutarak itibarımı zedeledin diyebilir özetle karşı taraf sizin iyi niyetinizi suistimal ederek sonunda hukuki yollara başvurabilir ve kendinizi yasalar önünde savunmanız gerekebilir. (Bugüne kadar yerli, yabancı, büyük, küçük 50’ye yakın firma ile responsible disclosure adımından geçmiş biri olarak bu ihtimalin çok düşük olduğunu ve sadece bu tür bir tavırla 1 defa karşılaştığımı, genellikle kurumsal şirketlerde bu tür bir yaklaşımın olmadığını aksine size teşekkür edildiğini belirtmek isterim.) Bu nedenle iyi bir avukat tutmanız her zaman yerinde bir adım olacaktır.

Uzun lafın kısası ahlaklı korsan olmak için yapmanız gerekenler İngilizce bilmek, ağ, sistem, veritabanı, web uygulamaları konularında temel bilgi sahibi olmak, programlama bilmek, eğitimlere katılmak, sertifikalar almak ve bol bol hacking ile ilgili kitaplar okumak ve pratik yapmak olacaktır.

Askere gitmeden önce hazırlamış olduğum yaylalar yazı dizisinin ikincisi burada son bulurken herkese güvenli günler dilerim.

 

image_pdfShow this post in PDF formatimage_printPrint this page
19 comments
  1. Örnek aldığım bir insansınız dediklerinizi zaten uyguluyordum,fakat bu yazınızdan sonra daha da azimle çalışacağım çok teşekkür ederim bana ve benim gib istekli gençlere bu konuda yazılar yayınlayarak yardımcı olduğunuz için,her yazınızda ”vay arkadaş adam neler yapıyor,helal olsun” demekten kendimi alıkoyamıyorum, sizi her zaman yakından takip etmeye devam edeceğim :)

  2. Ilk öncelikle yazınız çok güzel olmuş. Ben penetrasyonda temel bilgim var ama metasploit nmap nessus gibi hazır araçlarda. yaşım 14 onlarda geliştirdim şimdi sıra dil öğrenmeye hangi dil ile başlayayım C mi python mu ve İngilizcem fazla iyi değil kursa başlayacağım bana Türkçe güzel bir kaynak lazım ne alabilirim ?

  3. Kendi özgeçmişinizde ağ programlama öğrendiğinizden bahsetmiştiniz. Bunun size nasıl faydası oldu? Bize faydası olur mu?

    1. Hem proglamlamada hem de ağ katmanını anlamam da faydalı oldu, işime yaramadı desem yalan olur.

  4. Hocam yardımınız için teşekkürler.
    Bir de gerek Hacking Exposed serisi olsun gerek The Web Application Hacker’s Handbook tarzı kaynak kitaplar olsun. Örneğin konu olarak SQL Injection’dan bahsedecek. Ya da Buffer Overflow gibi daha üst düzey konular da olabilir. Bu konulardan yüzeysel olarak mı bahseder? Yoksa ayrıntılı bir şekilde anlatır mı?

    1. Hacking exposed serileri temel bilgi verdiği için çok detaya girmez ancak web application hackers handbook, art of exploitation veya shellcoders handbook gibi kitaplar spesifik alanlara yönelik olduğu için daha detaylıdır.

  5. Teşekkürler Mert Hocam benim gibi yeni başlayanlar için yol gösterici olmuş. Bir de birkaç sorum olacaktı. “Hacking Exposed” serisini tavsiye etmişsiniz. Peki “The Web Application Hacker’s Handbook” adlı kitap hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu kitap bana daha kapsamlı gibi geldi. Bir de hem bu kitap hem sizin tavsiye ettiğiniz serinin bazı kitapları 2006-2007 senesinin kitapları. Şimdi benim bu kitapları 2013’te okuyacağım düşünülürse(daha ingilizcemi geliştiriyorum)

    1-) Bu kitaplar çok mu eskimiş olur?
    2-) Standart olarak bir Bilgisayar/Hacking kitabı kaç sene güncelliğini korur?

    Tavsiyeleriniz için tekrar teşekkürler…

    1. Selam Onur,

      Exposed serileri güncelliğini yitirdikçe hemen yeni bir serisi çıkar hem bu nedenle hem de temel seviyeye yönelik olduğu için önerdim. Web application hackers handbook kitabı da oldukça başarılıdır. Temel seviye kitaplar için kaç sene gider sorusuna aslında en güzel yanıtı hacking exposed 5 ile 6 arasında geçen süreden az çok anlayabilirsin, 4 sene ancak spesifik bir alan için misal windows exploitation kitabı diyelim bu süre daha kısa olacaktır çünkü her sürüm farklı korumalar ile geldiği için işletim sistemi güncellendikçe kitap güncelliğini yitirecektir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like
Read More

e-Devlet Hacklendi mi?

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Öncelikle yazının sonunda söyleyeceğimi başta söyleyeyim, “Hayır, hack-len-me-di!” Peki bu durumda vatandaş olarak rahat bir nefes alabilir misiniz ? Maalesef hayır. Bunun sebebini de yazının devamında okuyabilirsiniz. Zaman zaman hortlayan “e-Devlet Hacklendi!”, “e-Devlet verileri çalındı!”, “85…
Read More
Read More

WhatsApp Dolandırıcıları

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Başlangıç Son günlerde hemen hemen WhatsApp uygulaması kullanan herkesi rahatsız eden yabancı cep telefonu numaralarından gelen çağrılardan, mesajlardan ben de yakın zamanda nasibimi aldım ve tabii ki diğer dolandırıcılıklarla ilgili yazılarımda (Kripto Para Dolandırıcıları, LinkedIn Dolandırıcıları,…
Read More
Read More

LinkedIn Dolandırıcıları

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Uzun yıllardan beri sosyal ağları ve medyayı etkin kullanan bir siber güvenlik araştırmacısı olarak bağlantılarım arasında yer alanlarınız özellikle hafta içi LinkedIn ve Twitter üzerinden okuduğum ve beğendiğim siber güvenlik makalelerini, haberleri paylaştıklarımı farkediyorlardır. Twitter hesabımın…
Read More
Read More

e-Devlet Hesaplarımızı Nasıl Hackliyorlar?

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Başlangıç 25 Ekim 2023 günü saat 11:46’da e-Devlet uygulamasından ve e-posta adresime gelen uyarılardan e-Devlet Kapısı hesabıma üst üste birden fazla defa yanlış parola ile giriş yapılmaya çalışıldığı için hesabımın bir saatliğine geçici olarak kullanıma kapatıldığını…
Read More