Sponsorlu Dolandırıcılık

If you are looking for an English version of this article, please visit here.

Siber güvenlik dünyasında olan biteni Twitter’dan takip ettiği için bir gözü Twitter’da olan bir güvenlik araştırmacısı olarak, 2018 Ağustos ayı itibariyle Twitter’da karşıma banka müşterilerini hedef alan sponsorlu oltalama (phishing) reklamlarının çıkmaya başladığını farkettim. Başlarda bu tweetleri sadece Twitter’a bildirmekle yetinsem de, takipçilerimden gelen mesajların sayısının artması ve bu reklamların Ekim ayına kadar sürdüğünü görünce bu konuyla yakından ilgilenmeye karar verdim.

Malicious Advertisement
Malicious Advertisement
Malicious Advertisement
Malicious Advertisement
Malicious Advertisement
Malicious Advertisement
Malicious Advertisement

Oltalama tweetlerinden birinde yer alan bağlantı adresini takip ettiğimde dolandırıcıların, müşterinin internet bankacılığına giriş esnasında kullandığı kullanıcı adını, parolasını, sms ile gönderilen doğrulama kodunu ve ardından da para transferinde kullanılan sms doğrulama kodunu çaldıklarını gördüm.

Malicious Advertisement
Malicious Advertisement
Malicious Advertisement
Malicious Advertisement

Çoğunuz gibi benim de Twitter’da bu sponsorlu oltalama reklamlarını gördükçe aklıma aşağıdaki bazı sorular ve yanıtları takıldı.

  • Twitter, aylardır birbirine fazlasıyla benzeyen, şikayet bildirimlerine konu olan bu oltalama reklamlarını engellemeye yönelik nasıl birşey yapamaz ?
  • Oltalama tweetleri için kullanılan hesapların bazıları nasıl olur da yıllar önce oluşturulmuş olabilir ?
  • Birbirine benzeyen bu oltalama tweetleri nasıl tespit edilebilir ?


  • Sorulara teker teker yanıt aramaya koyulduğumda, kendi kendime ilk soruya yanıt bulmam mümkün olamasa da, Twitter’ın bu oltalama reklamları karşısında bu kadar çaresiz (belki de vurdumduymaz) kalmasına oldukça şaşırdığımı söyleyebilirim. İkinci sorunun yanıtını bulmaya geldiğimde, oltalama için kullanılan hesapların eski tarihli olmasının muhtemel sebebi, Twitter’ın buradaki yardım sayfasında belirttiği üzere kullanıcı adının değiştirilmesine imkan tanımasıydı. Bu bilgiden yola çıkarak, oltalama tweetleri için kullanılan bu hesapların kuvvetle muhtemel hacklendiğini ve dolandırıcıların amaçları doğrultusunda kullanıldığını söyleyebiliriz. Sıra son soruya, oltalama tweetlerinin nasıl tespit edileceğine yanıt bulmaya geldiğinde, çoğu mesajda ortak olan kelimelerden (ŞANSLI KİŞİ, KATILIM YAPAN, YUKARIDAK) yola çıkarak Optik Karakter Tanıma (OCR) teknolojisi ile bu tweetleri tespit etme konusunda bir çalışma yapmaya karar verdim.

    Malicious Advertisement

    Çoğu banka müşterisinin karşılaştığı bu oltalama tweetlerini bankaların resmi Twitter hesapları ile paylaştığını gördükten sonra aracı hızlıca aklımda tasarlamaya başladım. Aracın temel olarak yapması gerekenler, Twitter’da banka isimlerini aramak, tweetlerde paylaşılan resimleri indirmek, OCR ile analiz etmek ve “ŞANSLI KİŞİ, KATILIM YAPAN, YUKARIDAK” kelimelerini tespit etmesi durumunda e-posta ile uyarmaktı. Uydurduğum, “Düşünmek, kodlamanın yarısıdır.” sözünden yola çıkarak Python ile bu aracı kodlamaya başladıktan kısa bir süre sonra Tweepy isimli Python kütüphanesinden faydalanarak geliştirdiğim Phishing Tweet Detector aracı ortaya çıktı.

    Aracı çalıştırdıktan kısa bir süre sonra bir Twitter kullanıcısının banka ile paylaştığı oltalama tweeti bu araç tarafından tespit edilmiş ve kurumların, vatandaşların bu tür dolandırıcılarla mücadele edebilmesine yardımcı olabilme adına ortaya koyduğum bir fikrim daha başarıyla hayata geçmiş oldu. :)

    Malicious Advertisement
    Malicious Advertisement
    Malicious Advertisement
    Malicious Advertisement

    Yazıma son noktayı koymadan önce dolandırıcılarla mücadele için oltalama mesajları ile karşılaşanların bunları en kısa sürede bankalarına, bulunduğu sosyal ağ platformuna bildirmelerinin (Tweet’i bildir gibi) çok ama çok önemli olduğunun altını çizmek isterim.

    Malicious Advertisement
    Malicious Advertisement

    Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle herkese güvenli günler dilerim.