WordPress Güvenliği

If you are looking for an English version of this article, please visit here.

Neredeyse 10 yıla yakın bir süredir siber güvenlik üzerine araştırmalar yapıp, öğrendiklerimi yazmaya, sizlerle paylaşmaya devam ediyorum. Sizlerden gelen geri bildirimlere baktığımda çoğunluğunuzun yazdıklarımdan faydalandığını görmek beni bir hayli mutlu ediyor. Kimi zaman özünde kötü niyet olmayıp sadece bana mesaj vermek için bloguma ufak çaplı siber saldırı (Örnek: DoS ile Mücadele yazısı) gerçekleştirenler, aşağıdaki gibi yönetici girişi yapmayı deneyenler olsa da bazen tam olarak sebebini ve niyetini anlayamadığım saldırılarla da karşılaşıyorum. Bundan yola çıkarak ben de bu yazımda, bu saldırılardan birini nasıl tespit ettiğime ve benim gibi WordPress CMS kullananların bloglarını nasıl güvenli hale getirebilecekleri ile ilgili ipuçları vermeye karar verdim.

WordPress Security

Öncelikle WordPress ile ilgili istatistiki bilgilere yer vermek gerekirse, WordPress dünya genelinde en çok kullanılan içerik yönetim sistemidir ve CMS dünyasının ~%60‘ına hakimdir. Internet genelindeki web sitelerinin ~%33‘ünde yine WordPress kullanılmakta olup ~55.000‘den fazla yakın eklentisi bulunmaktadır. Yıllar içinde WordPress üzerinde tespit edilen zafiyet türleri değişiklik gösterse de bu zamana kadar en çok tespit edilen zafiyet türü Cross-Site Scripting (XSS)‘dir. WordPress zafiyet veritabanına baktığımızda ise WordPress’in kendi kodlarında (core) ve eklentilerinde bu zamana dek 15.000‘den fazla zafiyet tespit edildiğini görebiliyoruz.

WordPressler’in genel olarak nasıl hacklendiğine baktığımızda çoğunlukla güvensiz barındırma firmaları/hizmetleri, zayıf yönetici parolası, güncel olmayan sürüm, eklentiler, temalar ve arka kapı içeren korsan temalar (Örnek: Arka Kapı Avı yazısı) kaynaklı olduğunu görüyoruz.

Benim de zayıf yönetici parolalarını tespit etmek için denenen wp-admin sayfam her ne kadar internete açık olsa da uzun yıllardır Duo Two-Factor Authentication eklentisinden faydalanarak yönetici girişi için iki faktörlü doğrulama kullanıyorum. Ayrıca Wordfence Security eklentisinden de faydalanarak deneme yanılma saldırıları gerçekleştiren ip adreslerinin otomatik olarak engellenmesini, olası güvenlik zafiyetlerin tespit edilip raporlanmasını da sağlıyorum. Arka kapı içeren temalara karşı da ücretli tema kullanmayı tercih ediyorum. Güvensiz barındırma hizmetleri ile uğraşmamak adına da yine uzun yıllardan beri VPS kullanıyorum.

2018 yılının Temmuz ayında günlerden bir gün yine blogumun Wordfence eklentisinin güvenlik ekranını (dashboard) kontrol ederken, yönetici sayfama deneme yanılma saldırısı (brute-force) yapıp en çok bloklanan ip adreslerinin Türkiye’den olması dikkatimi çekti. IP adreslerinin whois bilgilerini kontrol ettiğimde, tamamına yakınının iDealhosting isimli barındırma servisi sağlayan bir firmaya ait olduğunu öğrendim ve güvenlik araştırması adına bu ip adreslerinden bloguma gerçekleştirilen saldırıları yakından izlemeye karar verdim.

WordPress Security
WordPress Security
WordPress Security
WordPress Security

Ekim ayında güvenlik ekranını tekrar kontrol ettiğimde ise deneme yanılma saldırılarının 22 ip adresinden aralıksız olarak devam ettiğini gördüm. Tabii bir güvenlik araştırmacısı olarak aklıma gelen sorulardan ilki bunun bloguma gerçekleştirilen hedeflenmiş bir saldırı girişimi olup, olmadığıydı. Bunu öğrenmenin en kolay yollarından biri deneme yanılma saldırılarında kullanılan parolaları öğrenmekti dolayısıyla vakit kaybetmeden işe koyuldum.

WordPress Security
WordPress Security
WordPress Security

İlk olarak wp-login.php dosyasına yapılan hatalı giriş denemelerini parola ile birlikte diske kayıt eden bir PHP kodu hazırladım. Ardından bu kayıt edilen dosyadaki değişikliklerden de anlık olarak haberdar olabilmek için OSSEC HIDS üzerinde küçük bir tanım yaptım.

WordPress Security
WordPress Security

Ekim ayının sonu ve Kasım ayı boyunca kayıt altına alınan hatalı kullanıcı adı ve parola denemelerine baktığımda, denenen kullanıcı adı ve parolaların sözlükte yer alan sıradan kelimeler yerine blog yazılarımda geçen kelimelerden oluştuğunu öğrendim. Bu bilgi benim için hedeflenmiş bir saldırı girişimi olduğuna işaret ediyordu.

WordPress Security
WordPress Security

2019 yılının Şubat ayında denenen parolalara tekrar baktığımda ise bu defa 2009 yılında hacklenen Rockyou.com sitesinin veritabanından elde edilen parolaların denenmeye başladığını gördüm.

WordPress Security
WordPress Security

Araştırmamı tamamladıktan sonra daha önce gevşettiğim güvenlik kontrollerini sıkılaştırmak için öncelikle Google Captcha eklentisini yönetici sayfası için etkin hale getirdim. Ardından da Wordfence’in Firewall ayarları sayfasındaki Brute Force Protection bölümünde hatalı kullanıcı adı denemesi yapan ip adresinin otomatik olarak bloklanmasını sağladım.

WordPress Security
WordPress Security

Bu araştırma sonucunda aylardır blogumu hacklemek için birilerinin uğraştığını üzülerek öğrenmiş oldum. Benim gibi WordPress CMS kullananların ise Google Captcha, Duo Two-Factor Authentication ve Wordfence Security eklentilerini muhakkak kurup düzgün bir şekilde ayarlarını yapmalarını ve ayrıca OSSEC HIDS ile de şüpheli durumlara karşı sistemlerini yakından izlemelerini şiddetle tavsiye ederim.

Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle herkese güvenli günler dilerim.

image_pdfShow this post in PDF formatimage_printPrint this page
9 comments
  1. Yeni bir blog edinmeyi düşünen herkesin okuması gereken bir yazı. Elinize sağlık.
    İyi günler.

  2. Merhaba hocam.

    Senin blogu hacklemek artık gov hacklemekten daha önemli bence bunun için uğraşıyorlardır :)

    Saygılar.

  3. Wordfence in son sürümü (Eylül 2019) içerinde 2FA çözümü ücretsiz geliyor. Makaleyi okuduktan sonra bir wordpress kullanıcısı olarak ben de güvenlik ayarlarımı yeniden gözden geçirdim. XMLRPC.PHP den de bahsetseydiniz hoş olurdu. Çok başarılı bir çalışma olmuş. Teşekkürler.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like
Read More

e-Devlet Hacklendi mi?

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Öncelikle yazının sonunda söyleyeceğimi başta söyleyeyim, “Hayır, hack-len-me-di!” Peki bu durumda vatandaş olarak rahat bir nefes alabilir misiniz ? Maalesef hayır. Bunun sebebini de yazının devamında okuyabilirsiniz. Zaman zaman hortlayan “e-Devlet Hacklendi!”, “e-Devlet verileri çalındı!”, “85…
Read More
Read More

LinkedIn Dolandırıcıları

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Uzun yıllardan beri sosyal ağları ve medyayı etkin kullanan bir siber güvenlik araştırmacısı olarak bağlantılarım arasında yer alanlarınız özellikle hafta içi LinkedIn ve Twitter üzerinden okuduğum ve beğendiğim siber güvenlik makalelerini, haberleri paylaştıklarımı farkediyorlardır. Twitter hesabımın…
Read More
Read More

WhatsApp Dolandırıcıları

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Başlangıç Son günlerde hemen hemen WhatsApp uygulaması kullanan herkesi rahatsız eden yabancı cep telefonu numaralarından gelen çağrılardan, mesajlardan ben de yakın zamanda nasibimi aldım ve tabii ki diğer dolandırıcılıklarla ilgili yazılarımda (Kripto Para Dolandırıcıları, LinkedIn Dolandırıcıları,…
Read More
Read More

Profilime Kim Baktı?

If you are looking for an English version of this article, please visit here. 23 Eylül 2020 tarihinde Twitter’da siber güvenlik ile ilgili haberlere göz gezdirirken gündem olan başlıklarda #profilimekimbaktı etiketi dikkatimi çekti. Beni oldukça şüphelendiren bu etiketin gündem olmasının arkasında yatan sebebi bulmak için bu etiketi paylaşan hesaplara göz…
Read More